Wykonanie
Muffinki jaglane są miękkie i długo zachowują świeżość, a dodany do nich
mak obfituje w kilka ważnych dla nas witamin, jak A, D, E i witaminę C. Doskonale sprawdzają się jako przekąska i dodatek do śniadania.
Mak to nie tylko makowiec i słodki przysmak, ale również obfite źródło wapnia.W 100 g znajdziemy go ponad 1000 mg, a oprócz tego mangan, żelazo, miedź i cynk. Dlatego warto czasem wzbogacić o
mak codzienne pożywienie, niekoniecznie w wersji z pobliskiej
cukierni.

Składniki (na 15 maleńkich muffinek lub 8-10 standardowych)1 szklanka
mąki jaglanej (można ją zastąpić
mąką gryczaną)0,5 szklanki zmielonego w młynku
siemienia lnianego0,5 szklanki
maku niebieskiego zmielonego w młynku0,5 szklanki
soku jabłkowego2
jaja¼ szklanki
miodu,
ksylitolu lub
cukru kokosowego¼ szklanki rozpuszczonego
oleju kokosowego1
gruszka1 łyżeczka
proszku do pieczenia na kamieniu winnymszczypta
soli
PrzygotowanieWszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce.
Gruszkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do składników sypkich i wlać tłuszcz, sok oraz wbić
jaja. Wszystko krótko i energicznie wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły. Nałożyć masę do foremek do ¾ wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 22-25 minut.