ßßß
Składniki (na około 15 ciastek)200 g mąki ryżowej150 g mąki jaglanej150 g masła3/4 szklanki syropu buraczanego lub daktylowego2 jaja3 łyżki kakao2 czubate łyżki mąki gryczanej1 łyżka cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnymszczypta soliDodatki15 połówek włoskich orzechówgorzka lub biała czekolada do dekoracji około 50-100 g
PrzygotowanieW dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać pokrojone w kostkę miękkie masło, jaja i syrop buraczany. Wyrobić ręką kleiste i zwarte ciasto. Zwilżając dłonie wodą formować z ciasta kulki, spłaszczyć je i w każdej umieścić połowę włoskiego orzecha, lekko go wgniatając. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C około 18-20 minut, zwracając uwagę, aby zbytnio nie spiekły się od spodu. Upieczone ciastka można polać polewą z gorzkiej lub białej czekolady. W tym celu należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody i ciepłą polać ciastka. Ja lubię polane przypadkowo, jakby to dzieci je ozdabiały.