ßßß Cookit - przepis na Ciastka ryżowo - jaglane z syropem buraczanym i orzechami włoskimi

Ciastka ryżowo - jaglane z syropem buraczanym i orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Takie ciastka można jeść przez tydzień, bo doskonale zachowują świeżość. Zawierają moje ukochane włoskie orzechy i syrop z buraków, który ma wspaniały, karmelowy smak… Jeśli chcemy popełnić kulinarny grzeszek, nie wahajmy się ani chwili w przypadku tych ciastek. Będzie bezglutenowo, cynamonowo i pysznie. Do tego wspaniałe kakao lub chai i można odpłynąć w sobie tylko wiadomym kierunku…
Składniki (na około 15 ciastek)
200 g mąki ryżowej
150 g mąki jaglanej
150 g masła
3/4 szklanki syropu buraczanego lub daktylowego
2 jaja
3 łyżki kakao
2 czubate łyżki mąki gryczanej
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
szczypta soli
Dodatki
15 połówek włoskich orzechów
gorzka lub biała czekolada do dekoracji około 50-100 g
Przygotowanie
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać pokrojone w kostkę miękkie masło, jaja i syrop buraczany. Wyrobić ręką kleiste i zwarte ciasto. Zwilżając dłonie wodą formować z ciasta kulki, spłaszczyć je i w każdej umieścić połowę włoskiego orzecha, lekko go wgniatając. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C około 18-20 minut, zwracając uwagę, aby zbytnio nie spiekły się od spodu. Upieczone ciastka można polać polewą z gorzkiej lub białej czekolady. W tym celu należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody i ciepłą polać ciastka. Ja lubię polane przypadkowo, jakby to dzieci je ozdabiały.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/03/ciastka-ryzowo-jaglane-z-syropem.html