Wykonanie
Moje ciasto to jedynie inspiracja ciastami arabskimi, ale bardzo mi smakowała. Tahini to pasta sezamowa uzyskiwana z nasion
sezamu. Stanowi główny składnik
chałwy, używana jest również do przyrządzania dań w kuchni greckiej oraz Bliskiego Wschodu, np. hummusu. Ja najbardziej lubię ją z warzywami, jako sos oraz w ciastach i dipach.Tahini, oprócz dużej wartości energetycznej, dzięki
czemu zastępuje w moim cieście
masło, zawiera też dużo wapnia, żelazo, magnez i potas.

Składniki (na formę okrągłą o przekroju 24 cm)2 szklanki
mąki gryczanej1 szklanka pasty sezamowej tahini (najlepiej z niełuszczonego
sezamu)3
jaja1
marchewka starta na tarce o drobnych oczkach200 g
suszonych daktyli0,5 szklanki
mleka kokosowego lub innego roślinnego1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy5-8 płaskich łyżek ciemnego nierafinowanego
cukru (u mnie Muscovado)3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia na kamieniu winnym1 czubata łyżeczka
przyprawy do piernikaDekoracja1
banan niezbyt dojrzały3 łyżki utartej
gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Daktyle sparzyć wrzątkiem i posiekać drobno. Wymieszać wszystkie składniki suche oprócz
czekolady.
Jaja wymieszać trzepaczką z tahini i powoli dodawać pozostałe składniki, mieszając. Powinna powstać dość gęsta masa, ale nie twarda. Przełożyć ciasto łyżką do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki
banana. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170˚C i piec przez 40 minut. Po 30 minutach pieczenia uchylić piekarnik, wysunąć formę z
ciastem i posypać
gorzką czekoladą, aby zdążyła się ładnie roztopić. Trzeba pamiętać, żeby sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone. Jeśli będą na niej okruchy mokrego ciasta, trzeba piec troszkę dłużej.