Wykonanie
Nie przepadam za smażeniem w głębokim tłuszczu i robię to bardzo rzadko. Nie tylko smażone kotlety mogą być pyszne. Dodatkowym atutem jest dobre samopoczucie po zjedzeniu lżejszej potrawy. Tłuszcz ze smażenia nie stanowi bogactwa składników odżywczych i rozstając się z nim, nie tracimy wiele. Zapach w kuchni też będzie dużo lepszy. I mniej zmywania po posiłku. Do zrobienia tych kotletów można wykorzystać
kaszę jaglaną, która została nam po śniadaniu albo z poprzedniego dnia. Wystarczy ją podgrzać, lekko podlać
wodą i doprowadzić do bardziej plastycznej konsystencji, żeby w kotletach nie było grudek.

Składniki (na około 12 kotletów)1 szklanka
kaszy jaglanej300 g
pieczarek2 łyżki
masła klarowanego2 garście
szpinaku1
cebula drobno posiekana4 łyżki mielonego lnu1
jajo (jak go nie będzie, kotlety też się skleją)1 łyżka sproszkowanego
czosnku1 łyżka
płatków drożdżowych (niekoniecznie)2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz, 1 łyżeczka
kurkumy1 łyżka
mleka kokosowegoSos200 g
pieczarek1
cebula drobno posiekana
sól,
pieprz0,5 szklanki
mleka kokosowegoczosnek niedźwiedzi

Przygotowanie
Kaszę jaglaną podprażyć chwilę na suchej patelni, żeby pozbyć się goryczki. Opłukać i ugotować na kleisto w proporcji 2,5:1 (
woda do
kaszy).
Szpinak drobno posiekać i lekko zblanszować na patelni z kilkoma łyżkami
wody. Odparować
wodę, posolić i dodać 1 łyżkę
mleka kokosowego.
Pieczarki na sos i kotlety udusić razem z 2
cebulami na 2 łyżkach
masła klarowanego, podlewając lekko
wodą. Gdy będą miękkie, doprawić
solą i
pieprzem i odparować
wodę. Około 300 g
pieczarek grubo posiekać lub zmiksować. Resztę zostawić na sos. Ugotowaną, jeszcze ciepłą
kaszę jaglaną wymieszać ze zmiksowanymi
pieczarkami, dodać
szpinak,
siemię lniane,
czosnek,
płatki drożdżowe i doprawić
solą,
kurkumą i
pieprzem. Wbić
jajo i jeszcze raz dobrze wymieszać. Nagrzać piekarnik do 180˚C.
Oliwę wlać do miseczki. Nabierać masę na kotlety i w dłoniach zwilżonych
wodą formować kulki dowolnej wielkości (u mnie wielkości małej
brzoskwini) i lekko spłaszczając, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zanurzyć dłoń w miseczce z
oliwą i ręką posmarować wszystkie kotlety z wierzchu. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 40 minut. W tym czasie przygotować sos. Na patelni podgrzać pozostałe
pieczarki i wlać
mleko kokosowe. Zagotować i lekko odparować do dowolnej gęstości. Posypać
czosnkiem niedźwiedzim i doprawić
solą, jeżeli jest taka potrzeba. Podać z ciepłymi kotlecikami.