ßßß
 
            
         Składniki2,5 litra letniej wody przegotowanej4-5 jabłek pokrojonych w kostkę wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi8 łyżek nierafinowanego cukruduże szklane lub kamionkowe naczynie, kawałek płótna lub gazyPrzygotowaniePrzygotować duży słój szklany lub naczynie kamionkowe, włożyć do niego pokrojone jabłka i zalać wodą wymieszaną z cukrem. Przykryć kawałkiem gazy, żeby uniknąć ataku muszek owocówek. Pozostawić tak naczynie w spokoju na tydzień. Jabłka powinny opaść na dno naczynia.Po tym czasie sprawdzamy poziom fermentacji. Jeśli ocet zyskał już smak kwaśny i właściwą moc, możemy go odcedzić i przelać do butelek, zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu. Jeśli jeszcze nie sfermentował, niech popracuje dodatkowo przez 2-3 doby.
Składniki2,5 litra letniej wody przegotowanej4-5 jabłek pokrojonych w kostkę wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi8 łyżek nierafinowanego cukruduże szklane lub kamionkowe naczynie, kawałek płótna lub gazyPrzygotowaniePrzygotować duży słój szklany lub naczynie kamionkowe, włożyć do niego pokrojone jabłka i zalać wodą wymieszaną z cukrem. Przykryć kawałkiem gazy, żeby uniknąć ataku muszek owocówek. Pozostawić tak naczynie w spokoju na tydzień. Jabłka powinny opaść na dno naczynia.Po tym czasie sprawdzamy poziom fermentacji. Jeśli ocet zyskał już smak kwaśny i właściwą moc, możemy go odcedzić i przelać do butelek, zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu. Jeśli jeszcze nie sfermentował, niech popracuje dodatkowo przez 2-3 doby. A to moja ukochana butelka na ocet zdobyta na Pchlim TarguUwaga : im więcej cukru dodajemy na początku fermentacji, tym ocet ma potem mocniejszy smak. Nie powinniśmy jednak przekraczać 3 łyżek cukru na litr wody.
A to moja ukochana butelka na ocet zdobyta na Pchlim TarguUwaga : im więcej cukru dodajemy na początku fermentacji, tym ocet ma potem mocniejszy smak. Nie powinniśmy jednak przekraczać 3 łyżek cukru na litr wody.