Wykonanie
Kto nie słyszał o zaletach
octu jabłkowego? Jest dodatkiem do
napojów oczyszczających i odkwaszających organizm, wspomaga metabolizm i proces odchudzania. Jest także pomocnym
lekiem, oczywiście w rozcieńczeniu, przy uporczywych atakach
kaszlu. Używając go z umiarem, możemy poprawić poziom swojej witalności i odciążyć nieco przewód pokarmowy. Jego zrobienie to przysłowiowa "
bułka z
masłem", bo fermentuje sam. Musimy jedynie stworzyć mu odpowiednie warunki.
Składniki2,5 litra letniej
wody przegotowanej4-5
jabłek pokrojonych w kostkę wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi8 łyżek nierafinowanego
cukruduże szklane lub kamionkowe naczynie, kawałek płótna lub gazyPrzygotowaniePrzygotować duży
słój szklany lub naczynie kamionkowe, włożyć do niego pokrojone
jabłka i zalać
wodą wymieszaną z
cukrem. Przykryć kawałkiem gazy, żeby uniknąć ataku muszek owocówek. Pozostawić tak naczynie w spokoju na tydzień.
Jabłka powinny opaść na dno naczynia.Po tym czasie sprawdzamy poziom fermentacji. Jeśli
ocet zyskał już smak kwaśny i właściwą moc, możemy go odcedzić i przelać do butelek, zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu. Jeśli jeszcze nie sfermentował, niech popracuje dodatkowo przez 2-3 doby.
A to moja ukochana butelka na
ocet zdobyta na Pchlim TarguUwaga : im więcej
cukru dodajemy na początku fermentacji, tym
ocet ma
potem mocniejszy smak. Nie powinniśmy jednak przekraczać 3 łyżek
cukru na litr
wody.