Wykonanie
Jest mus, aby w domu był mus,
jabłkowy mus. Mus jest, aby
jabłka długo prażyć. Mus jest, aby się rozpadły i zagotowały, mus zawekować je w słoikach i schować na zimę. Później to już tylko mus szarlotki piec, naleśniki nadziewać,
torty przekładać i do
kaczki dodawać.
Składniki:2 kilogramy
jabłek (u mnie szara reneta)1 szklanka
cukru1 szklanka
wodyodrobina cierpliwościPrzepis:-
Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy. Obieramy ze skórki. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Miąższ kroimy w mniejsze kawałki. Jeżeli chcemy, aby mus był idealnie gładki, cząstki muszą być równe. Jeżeli natomiast chcemy od czasu do czasu poczuć
jabłko w musie pokrójmy
jabłko na różne kawałki. Większość się rozpadnie, ale część pozostanie wyczuwalna.- Do garnka wkładamy
jabłka oraz wlewamy
wodę. Całość podgrzewamy do momentu rozpadnięcia się
jabłek. Pod koniec na ostatnie 10 - 15 minut przed końcem prażenia dodajemy
cukier i pozwalamy mu się rozpuścić.-
Jabłka przekładamy do wyparzonych słoików. Zagotowujemy przez 10-15 minut w garnku wypełnionym
wodą do 3/4 wysokości słoika.Smacznego :)