Wykonanie
Aronia kojarzyła mi się dotąd z
sokiem i
nalewką :) W internecie natknęłam się jednak na przepis na
dżem... zanotowałam odręcznie na karteluszce... i musiałam przetestować :) Przecież test to moje drugie ja :) Aronia czekała na przetworzenie, a dodatkowo dostałam od sąsiada wiadro pięknych
jabłek, ekologicznych, bez oprysków, takich robaczywych :) Nie
będę ukrywać, że zapach, który unosił się w kuchni podczas gotowania był hipnotyzujący :)
Składniki :1 kg aronii1/2 kg obranych
jabłek1/2 kg
cukru1/2 litra
wodySposób przygotowania :Aronię umyj, osącz. Wrzuć do garnka razem z pokrojonymi
jabłkami,
cukrem i
wodą. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez godzinę. Kilkakrotnie zamieszaj. Gorący
dżem przełóż do słoików, odwróć do góry dnem i wystudź. Przechowuj w chłodnym miejscu.