Wykonanie
Przyznaję z radością, że nie cierpię na szpinakowstręt i bardzo lubię sałatki z jego zielonymi listkami, a także pierożki, zupy i pesto. Widocznie nikt w dzieciństwie nie zaszczepił mi urazu do
szpinaku, zmuszając mnie do jego zjadania. W moim domu po prostu nie jadało się
szpinaku zbyt często. Dopiero jak zaczęłam sama gotować, rozsmakowałam się w nim na dobre i tak już pozostało.

Czy znacie
przyprawę sumak? Kiedyś będąc w sklepie z
egzotycznymi przyprawami kupiłam go całkiem przypadkowo i bardzo mi posmakował. Rośnie w strefie śródziemnomorskiej i w części środkowej Bliskiego Wschodu. Ma lekko cierpki, słono – kwaśny smak, w potrawach zastępuje
cytrynę. Możecie go często spotkać w daniach kuchni arabskiej. Poprawia trawienie i świetnie nadaje się do dań tłustych.Jeszcze jedna mała uwagaKiedy kupujecie
ocet balsamiczny zwracajcie uwagę na skład:
ocet winny i moszcz
winogronowy to wszystko, co powinno się w nim znaleźć. Zapomnijmy o karmelu i innych barwnikach, pirosiarczynie, itp. Prawdziwy
ocet balsamiczny jest zdecydowanie droższy, ale właśnie… jest prawdziwy.

Składniki100 g młodego jędrnego
szpinaku1
czerwona cebula50 g blanszowanych i obranych ze skórki
migdałówkilka świeżych
daktyli1 kromka suchego
chleba na grzanki (u mnie żytni jasny z własnego wypieku)1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę1 łyżeczka
masła klarowanego1 łyżka
oliwy z oliwek extra virgin1 łyżka
octu balsamicznego0 , 5 łyżeczki sumaku
sól, szczypta
chili
Przygotowanie
Daktyle wypestkować i pokroić w kostkę. Jeżeli używamy
suszonych daktyli, wcześniej trzeba je namoczyć, żeby zmiękły.
Migdały zalać gorącą
wodą i gdy przestygną, obrać ze skórki i posiekać. Pokroić
cebulę w cieniutkie plastry lub kosteczkę, wymieszać z
daktylami i
octem balsamicznym. Odstawić na chwilę. W tym czasie wymieszać
czosnek z
masłem klarowanym i utrzeć na jednolitą masę. Posmarować kromkę
chleba i na rozgrzanej patelni podpiec od tłustej strony, ale bez dodatkowego tłuszczu na patelni. Kiedy stanie się chrupiąca, zdjąć z patelni, pokroić w kostkę i wymieszać z sumakiem,
chili i szczyptą
soli. Zostawić do ostygnięcia. Umyty
szpinak wymieszać w dużej misce z posiekanymi
migdałami,
oliwą i grzankami, dodać
cebulę z
daktylami i doprawić jeszcze odrobiną
soli, jeżeli jest taka potrzeba.