ßßß
Czy znacie przyprawę sumak? Kiedyś będąc w sklepie z egzotycznymi przyprawami kupiłam go całkiem przypadkowo i bardzo mi posmakował. Rośnie w strefie śródziemnomorskiej i w części środkowej Bliskiego Wschodu. Ma lekko cierpki, słono – kwaśny smak, w potrawach zastępuje cytrynę. Możecie go często spotkać w daniach kuchni arabskiej. Poprawia trawienie i świetnie nadaje się do dań tłustych.Jeszcze jedna mała uwagaKiedy kupujecie ocet balsamiczny zwracajcie uwagę na skład: ocet winny i moszcz winogronowy to wszystko, co powinno się w nim znaleźć. Zapomnijmy o karmelu i innych barwnikach, pirosiarczynie, itp. Prawdziwy ocet balsamiczny jest zdecydowanie droższy, ale właśnie… jest prawdziwy.
Składniki100 g młodego jędrnego szpinaku1 czerwona cebula50 g blanszowanych i obranych ze skórki migdałówkilka świeżych daktyli1 kromka suchego chleba na grzanki (u mnie żytni jasny z własnego wypieku)1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę1 łyżeczka masła klarowanego1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin1 łyżka octu balsamicznego0 , 5 łyżeczki sumakusól, szczypta chili
PrzygotowanieDaktyle wypestkować i pokroić w kostkę. Jeżeli używamy suszonych daktyli, wcześniej trzeba je namoczyć, żeby zmiękły. Migdały zalać gorącą wodą i gdy przestygną, obrać ze skórki i posiekać. Pokroić cebulę w cieniutkie plastry lub kosteczkę, wymieszać z daktylami i octem balsamicznym. Odstawić na chwilę. W tym czasie wymieszać czosnek z masłem klarowanym i utrzeć na jednolitą masę. Posmarować kromkę chleba i na rozgrzanej patelni podpiec od tłustej strony, ale bez dodatkowego tłuszczu na patelni. Kiedy stanie się chrupiąca, zdjąć z patelni, pokroić w kostkę i wymieszać z sumakiem, chili i szczyptą soli. Zostawić do ostygnięcia. Umyty szpinak wymieszać w dużej misce z posiekanymi migdałami, oliwą i grzankami, dodać cebulę z daktylami i doprawić jeszcze odrobiną soli, jeżeli jest taka potrzeba.