Wykonanie
Ta
sałatka często towarzyszy mi przy
śniadaniowym stole. Podjadam ją z kromką
razowego chleba. Łączy w sobie wiele zalet: coś surowego,
białkowego, energetycznego i niekonwencjonalnego. Zachęcam wszystkich do nowatorskiego spojrzenia na śniadania. Nie zawsze musi to być
kasza,
płatki czy wszechobecne kanapki. Chociaż te produkty są wspaniałe, próbujmy także nowych i wypełniajmy fantazją swój
śniadaniowy świat.

Składniki (3-4 porcje)
Sałatka4
łodygi selera naciowego3 niezbyt duże i nie przejrzałe
banany0,5
pomarańczygarść
rodzynek0,5
czerwonej cebuli4 łyżki
wiórków kokosowych
Sos50 g
tofu naturalnego (1/4 kostki ważącej 200g)2 łyżki
soku pomarańczowego2-3 łyżki
mleka kokosowego2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
chrzanu (z braku świeżego użyłam
chrzanu ze słoika)2 szczypty
soli,
pieprz cayenne
Przygotowanie
Seler naciowy myjemy i osuszamy. Następnie
selera i obrane
banany kroimy w drobną kostkę.
Banany wrzucamy do miski i wyciskamy na nie sok z połowy
pomarańczy, aby nie ściemniały. Dodajemy
seler,
rodzynki, wiórki i pokrojoną na cienkie piórka
czerwoną cebulę. Następnie przygotowujemy sos. Do pojemnika blendera wkładamy
tofu i wlewamy sok z
pomarańczy. Miksujemy około 1 minuty i dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy całość do uzyskania jedwabistej konsystencji. Sos łączymy dokładnie ze składnikami sałatki. Możemy udekorować ją dowolnymi
kiełkami.