ßßß Cookit - przepis na Sałatka selerowa z bananami i sosem kokosowo – chrzanowym

Sałatka selerowa z bananami i sosem kokosowo – chrzanowym

nazwa

Wykonanie

Ta sałatka często towarzyszy mi przy śniadaniowym stole. Podjadam ją z kromką razowego chleba. Łączy w sobie wiele zalet: coś surowego, białkowego, energetycznego i niekonwencjonalnego. Zachęcam wszystkich do nowatorskiego spojrzenia na śniadania. Nie zawsze musi to być kasza, płatki czy wszechobecne kanapki. Chociaż te produkty są wspaniałe, próbujmy także nowych i wypełniajmy fantazją swój śniadaniowy świat.
Składniki (3-4 porcje)
Sałatka
4 łodygi selera naciowego
3 niezbyt duże i nie przejrzałe banany
0,5 pomarańczy
garść rodzynek
0,5 czerwonej cebuli
4 łyżki wiórków kokosowych
Sos
50 g tofu naturalnego (1/4 kostki ważącej 200g)
2 łyżki soku pomarańczowego
2-3 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka chrzanu (z braku świeżego użyłam chrzanu ze słoika)
2 szczypty soli, pieprz cayenne
Przygotowanie
Seler naciowy myjemy i osuszamy. Następnie selera i obrane banany kroimy w drobną kostkę. Banany wrzucamy do miski i wyciskamy na nie sok z połowy pomarańczy, aby nie ściemniały. Dodajemy seler, rodzynki, wiórki i pokrojoną na cienkie piórka czerwoną cebulę. Następnie przygotowujemy sos. Do pojemnika blendera wkładamy tofu i wlewamy sok z pomarańczy. Miksujemy około 1 minuty i dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy całość do uzyskania jedwabistej konsystencji. Sos łączymy dokładnie ze składnikami sałatki. Możemy udekorować ją dowolnymi kiełkami.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2014/08/saatka-selerowa-z-bananami-i-sosem.html