ßßß
Jeszcze kilka słów o składnikachCzekoladaW przepisie używam mlecznej czekolady, ale nie dlatego, że uważam ją za szczególnie wartościową. Jest raczej odwrotnie, ale w mojej rodzinie oddaje się krew i po prostu nie zawsze nadążam z rozdawaniem czekolad, które znosimy do domu. Ten sposób na ich zużycie wydaje mi się najrozsądniejszy. Szkoda, że nie otrzymuje się gorzkiej… Jeżeli też macie za dużo czekolad za oddawanie krwi lub otrzymywanych w prezentach, te ciastka będą dobrym pochłaniaczem waszych zasobów.Proszek do pieczeniaJa do wszystkich swoich wypieków zawsze używam proszku do pieczenia na kamieniu winnym i sodzie. Bez fosforanów!CukierCzęsto spotykam się z przepisami na ciasta i słodycze oznaczonymi, jako „bez cukru”. Otwieram taki przepis, wertuję i widzę słody, syropy, miód. Czuję zawód. To, że produkt nie zawiera rafinowanego cukru nie czyni go produktem bezcukrowym. Słody zawierają naturalny cukier.Ksylitol i stewia to odrębny temat. Tutaj możemy rzeczywiście powiedzieć, że coś jest bez cukru. Jednak nadal tkwimy w błędnym kole poszukiwania słodkiego smaku i nie rozumiemy, że najlepiej dążyć do ograniczenia potrzeby słodyczy, a nie obsesyjnego zaspokajania jej zamiennikami. Oczywiście wszystkie te produkty są o niebo lepsze z punktu widzenia dietetycznego i zdrowotnego od rafinowanych cukrów, jednak myślenie, że substytuty można jeść do woli, wydaje mi się smutne. Sama proponuję tutaj słodkości, ale mówię o tym, że skoro nie chcemy lub nie musimy z nich rezygnować, możemy od czasu do czasu coś przekąsić, ale zróbmy je w domu z wartościowych składników.W moich przepisach nie pojawia się ksylitol, ponieważ sama nie mogę go jeść. Nie mogłabym nawet spróbować tego, co przygotowałam dla Was. A to byłoby smutne… Używam słodów albo nierafinowanych cukrów i czasami stewii, ale tylko w formie nieprzetworzonych suszonych listków. Kto ma chęć i możliwość, z powodzeniem może zastąpić cukier ksylitolem.
Składniki250 g mąki razowej orkiszowej100 g zmielonego w młynku siemienia lnianego złotego125 g miękkiego masła80 g nierafinowanego cukru trzcinowego lub palmowego100 g posiekanych włoskich orzechów3 jaja75 g gorzkiej czekolady75 g czekolady mlecznej2 łyżki stołowe proszku do pieczeniaszczypta soli
PrzygotowanieMieszamy mąkę, siemię lniane, cukier, sól, orzechy i proszek do pieczenia. Czekoladę kroimy na kawałki lub ścieramy. Lepsza jest pokrojona. Ja biorę ostry nóż o cienkim ostrzu, zakładam cienkie gumowe rękawiczki i „skrawam” czekoladę dookoła wzdłuż krawędzi. Powstają wtedy kawałeczki i wiórki, a nie tylko proszek. Rękawiczki się przydają, bo czekolada nieco się topi w trakcie krojenia i trudno domyć ręce, zwłaszcza, kiedy się spieszymy do pracy, na przykład. Dorzucamy czekoladę do miski z wymieszanymi wcześniej składnikami i mieszamy, wbijamy jaja i dodajemy masło. Wyrabiamy podobnie jak ciasto kruche. Gdy składniki się połączą i możemy stworzyć już zgrabną i jednolitą kulę, odrywamy po kawałeczku ciasto, formujemy w dłoniach kulki i lekko je spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż trochę urosną w czasie pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180˚C i wstawiamy ciastka na około 14 minut. Ja robię ciastka wielkości dna małej szklanki, o przekroju około 6 cm. Wychodzi ich około 20 sztuk.Uwaga : czekoladę mleczną można zastąpić gorzką, co oczywiście polecam. Mlecznej użyłam z ww powodów.