ßßß Cookit - przepis na Znowu upały? Może kukicha chai?

Znowu upały? Może kukicha chai?

nazwa

Wykonanie

Jeżeli lubicie orientalne klimaty, ten napój może się wam spodobać.
Kukicha to zielona herbata pędowa. Wyglądem przypomina maleńkie gałązki, a jej smak jest delikatnie orzechowy. Ma właściwości alkalizujące i pomyślałam, że będzie dobrą alternatywą dla czarnej herbaty w moim napoju herbacianym. Kukicha, której ja użyłam, jest prażona i wymaga gotowania. Dobrze się składa, bo chai to właśnie herbata gotowana z mlekiem i korzeniami, bardzo słodka, popularna w Indiach.
Mój chai też jest posłodzony, ponieważ słód łagodzi gorycz korzeni. A przyprawy pomagają nam się wypocić. Oczywiście polecam go w wersji porządnie schłodzonej i nie tak słodkiej, jak to bywa w przypadku Hindusów. Dla mnie jest to po prostu smaczny, orzeźwiający napój pity zamiast popularnej mrożonej kawy czy cappuccino.
Może jeszcze kilka słów o przyprawach.
Kiedy tylko jest to możliwe, kupuję przyprawy w całości i rozdrabniam w domu w moździerzu, akurat tyle, ile potrzebuję. Mielone niestety szybko wietrzeją. Jeżeli chodzi o cynamon, to trudno go zmielić domowym sposobem i zwykle decyduję się na mielony. Do napojów typu chai i dań, kiedy kawałki cynamonu można odcedzić z naparu, zawsze kupuję cynamon w laseczkach, ale tylko cejloński. Zwykłego cynamonu nie sposób dobrze rozdrobnić z lasek. Wszystkie, których dotąd próbowałam, były twarde jak kamień i po prostu nadawały się jedynie na aromatyczną dekorację. Cynamon cejloński naprawdę łatwo się kruszy i jest bardzo aromatyczny. No i tłuczek do mięsa do czegoś się przydaje, także w mojej kuchni…
Kukicha chai
Składniki
3 szklanki mleka roślinnego (według mnie najlepsza kompozycja do tego napoju to: 2 szklanki mleka owsianego i 1 szklanka mleka sojowego, oczywiście bez cukru i zagęszczaczy)
2 szklanki wody
2 łyżki herbaty kukicha
5 łyżek syropu z agawy
5 goździków
4 ziarenka kardamonu, lekko zmiażdżone
kawałek suszonego galangalu lub świeżego imbiru, obranego i posiekanego
1 laseczka cynamonu zmiażdżona i rozdrobniona
kilka ziarenek czarnego pieprzu
Przygotowanie
Zagotować wodę, wlać do niej mleko i wrzucić przyprawy oraz herbatę. Jak wszystko zacznie wrzeć, gotować jeszcze około 10 minut i posłodzić syropem z agawy. Zostawić na jakiś czas, żeby chai nabrał mocy i przecedzić przez gęste sitko. Schłodzić w lodówce.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2014/07/znowu-upay-moze-kukicha-chai.html