Wykonanie
Jeżeli lubicie orientalne klimaty, ten
napój może się wam spodobać.Kukicha to zielona
herbata pędowa. Wyglądem przypomina maleńkie gałązki, a jej smak jest delikatnie
orzechowy. Ma właściwości alkalizujące i pomyślałam, że będzie dobrą alternatywą dla czarnej
herbaty w moim
napoju herbacianym. Kukicha, której ja użyłam, jest prażona i wymaga gotowania. Dobrze się składa, bo chai to właśnie
herbata gotowana z
mlekiem i korzeniami, bardzo słodka, popularna w Indiach.Mój chai też jest posłodzony, ponieważ słód łagodzi gorycz korzeni. A
przyprawy pomagają nam się wypocić. Oczywiście polecam go w wersji porządnie schłodzonej i nie tak słodkiej, jak to bywa w przypadku Hindusów. Dla mnie jest to po prostu smaczny, orzeźwiający
napój pity zamiast popularnej mrożonej
kawy czy
cappuccino.
Może jeszcze kilka słów o przyprawach.Kiedy tylko jest to możliwe, kupuję
przyprawy w całości i rozdrabniam w domu w moździerzu, akurat tyle, ile potrzebuję. Mielone niestety szybko wietrzeją. Jeżeli chodzi o
cynamon, to trudno go zmielić domowym sposobem i zwykle decyduję się na mielony. Do
napojów typu chai i dań, kiedy kawałki
cynamonu można odcedzić z naparu, zawsze kupuję
cynamon w laseczkach, ale tylko cejloński. Zwykłego
cynamonu nie sposób dobrze rozdrobnić z lasek. Wszystkie, których dotąd próbowałam, były twarde jak kamień i po prostu nadawały się jedynie na aromatyczną dekorację.
Cynamon cejloński naprawdę łatwo się kruszy i jest bardzo aromatyczny. No i tłuczek do
mięsa do czegoś się przydaje, także w mojej kuchni…Kukicha chaiSkładniki3 szklanki
mleka roślinnego (według mnie najlepsza kompozycja do tego
napoju to: 2 szklanki
mleka owsianego i 1 szklanka
mleka sojowego, oczywiście bez
cukru i zagęszczaczy)2 szklanki
wody2 łyżki
herbaty kukicha5 łyżek
syropu z agawy5
goździków4 ziarenka
kardamonu, lekko zmiażdżonekawałek suszonego galangalu lub świeżego
imbiru, obranego i posiekanego1 laseczka
cynamonu zmiażdżona i rozdrobnionakilka ziarenek
czarnego pieprzuPrzygotowanieZagotować
wodę, wlać do niej
mleko i wrzucić
przyprawy oraz
herbatę. Jak wszystko zacznie wrzeć, gotować jeszcze około 10 minut i posłodzić
syropem z agawy. Zostawić na jakiś czas, żeby chai nabrał mocy i przecedzić przez gęste sitko. Schłodzić w lodówce.