Wykonanie
Karkówkę przyrządzamy na różne sposoby: grillowana,pieczona, smażona, duszona. Mój przepis to ostatni sposób. Lekko podsmażana, a później duszona we własnym sosie. Bardzo dobre danie obiadowe. Kto lubi smak
karkówki na pewno nie pożałuje.
SKŁADNIKI:1 kg
karkówki1
cebulatymianekprzyprawa do
karkówki3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
mąkiolej do smażenia1 szklanka
wodyWYKONANIE:
Karkówkę kroimy w plastry. Robimy marynatę z
oliwy,
ziół ,
sosu sojowego i
przyprawy do
karkówki, wlewamy do miski.Plastry wkładamy do marynaty .Wszystko razem dokładnie obtaczamy. Tak przyprawione
mięso zostawiamy na dobę w zimnym miejscu.Kolejnego dnia. każdy kawałek lekko obtaczamy w
mące i obsmażamy na gorącym tłuszczu.
Mięso wkładamy do szerokiego naczynia. Podlewamy szklanką
wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu.
Cebulę kroimy w kostkę smażymy i dodajemy do
karkówki.
Mięso wymaga duszenia przez około 1 godzinę.Możemy wcześniej sprawdzić, czy jest już miękkie. Powinno być kruche i mięciutkie.Podajemy z
ziemniakami i surówką.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.