Wykonanie
Serniki lubię w każdym wydaniu , ale ten z musem
malinowym smakuje wyśmienicie.
Porcja na małą blachęSKŁADNIKI1 kg
twarogu gotowy- wiaderko lub dwukrotnie zmielony100 g
serka homogenizowanego5
jajek½ kostki
masła (100 g; stopione)½ szklanki
cukrucukier waniliowy3 łyżki
mąki ziemniaczanej200 g
herbatników ciemnych
Mus owocowy:300 g
malin (świeże/mrożone)3 łyżki
cukruWYKONANIE
Twaróg ucieramy z
cukrem, dodajemy stopione
masło i dalej ucieramy na gładką masę. Do masy dodajemy
serek homogenizowany i
cukier waniliowy miksujemy całość.Wbijamy po 1
jajku, za każdym razem dokładnie je ucierając z masą, przed dodaniem kolejnego.Dosypujemy
mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładko. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pokruszone
ciastka i ugniatamy je, żeby utworzyły równą warstwę. Na warstwę z
ciastek wylewamy masę
serową i wyrównujemy wierzch.
Maliny miksujemy wylewamy do garnka dodajemy
cukier. Gotujemy na średnim ogniu często mieszając, aż do uzyskania konsystencji musu.Masę
serową dekorujemy pasami z musu
malinowego, rozprowadzamy widelcem , by mus wniknął w sernik.Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 °C i pieczemy przez ok. 80 minut. Możemy górę przykryć folią aluminiową jeśli się zbytnio podpieka. Studzimy w piekarniku otwierając drzwiczki.
Polecam również:sernik z glazurą