Wykonanie

Po krótkiej przerwie wracam z czymś pysznym. Pysznym i przede wszystkim prostym. Jestem totalną amatorką w kuchni, więc cenię sobie przepisy łatwe, z którymi poradzi sobie każdy. Fakt, czasem mam ochotę zrobić coś wykwintnego i efektownego, co wymaga dużo zaangażowania i cierpliwości (jak na przykład ta
tarta), ale zawsze wygrywa moje uwielbienie prostoty i minimalizmu. Stąd dzisiaj domowy
biszkopt z
owocami - nieskomplikowany, ale genialny w smaku. A Wy jakie przepisy wolicie - proste i domowe, czy takie na kulinarne arcydzieła?(forma 20x35cm)150g
masła150g
cukru pudru (1, 25 szklanki)3
jajka (oddzielnie
żółtka i
białka)2 łyżki
syropu do
kawy amaretto (można zastąpić mniejszą iloscią esencji migdałowej, albo
alkoholem)150g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliszklanka
borówek (użyłam mrożonych)
cukier puder (do posypania)
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Utrzeć
masło z
cukrem pudrem i
syropem amaretto. Dodać jedno
żółtko, zmiksować, dodać łyżkę
mąki, zmiksować. Powtarzać tę procedurę aż skończą się
żółtka. Wsypać resztę
mąki i zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Wmieszać ją delikatnie w masę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wierzch posypać
borówkami.Piec 35 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypać
cukrem pudrem.Smacznego!