ßßß Cookit - przepis na Klasyczny tort orzechowo-kawowy

Klasyczny tort orzechowo-kawowy

nazwa

Wykonanie

Klasyk w śród tortów, jeden z ulubionych mojej Julci jak się okazało. Orzechowe ciasto z pyszną kawową masą, chodź niezbyt słodki za to bardzo kaloryczny, a to za sprawą dużej ilości masła. Tort idealny na święta lub nadchodzący karnawał, ja piekłam go na imieniny.
Składniki na biszkopt orzechowy:
4 jajka x 3
4 łyżki mąki x 3
4 łyżki cukru x 3
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia x 3
150 g mielonych lub drobno siekanych orzechów włoskich x 3
Składniki na masę kawową:
6 żółtek
4 kostki po 200 g dobrego masła przynajmniej 82% tłuszczu
6 łyżek cukru
6 łyżek cukru pudru
kilka łyżek bardzo mocnej kawy
Biszkopt: z podanych wyżej składników robimy, albo trzy osobne biszkopty, albo jeden i kroimy go na trzy części. Ja upiekłam trzy osobne biszkopty; czyli białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku nie przerywając ubijania i tak do wyczerpania składników. Do masy białkowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone orzechy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą tortownicę. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy na kratce i pieczemy tak samo kolejne dwa ciasta.
Masa: Żółtka ubijamy razem ze zwykłym cukrem na parze do momentu, aż żółtka zbieleją, podwoją swoją objętość i zgęstnieją, a następnie odstawiamy je do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej lekko miksujemy. Do zmiksowanego masła dodajemy cukier puder i dalej miksujemy, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i w dalszym ciągu ubijamy. Na końcu również po łyżce dodajemy mocnej wystudzonej kawy i dokładnie miksujemy. Kiedy masa będzie gotowa wówczas wykładamy 1/3 jej objętości na pierwszy biszkopt. Dokładnie rozprowadzamy i nakładamy drugi biszkopt. Na drugi biszkopt również nakładamy 1/3 masy i rozprowadzamy po całym biszkopcie. Nakładamy ostatni biszkopt i dekorujemy cały tort resztą masy kawowej. Gotowy tort wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Jeśli tortu nie będą jadły dzieci wówczas można biszkopty skropić alkoholem i również możecie dodać kieliszek alkoholu do masy. Smacznego !!!
Białka z odrobiną soli.
Z dodatkiem żółtek i cukru.
Białka z mąką, orzechami i proszkiem do pieczenia.
W tortownicy.
Przed pieczeniem.
Po upieczeniu.
Żółtka z cukrem.
Ubijanie żółtek na parze.
Ubijanie na parze.
Po ubiciu.
Masło.
Masło z cukrem pudrem.
Z dodatkiem masy jajecznej.
Z dodatkiem kawy.
Masa kawowa.
Przekładanie tortu masą.
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2014/12/Klasyczny-tort-orzechowo-kawowy.html