Wykonanie

Klasyk w
śród tortów, jeden z ulubionych mojej Julci jak się okazało.
Orzechowe ciasto z pyszną
kawową masą, chodź niezbyt słodki za to bardzo kaloryczny, a to za sprawą dużej ilości
masła. Tort idealny na święta lub nadchodzący karnawał, ja piekłam go na imieniny.Składniki na
biszkopt orzechowy:4
jajka x 34 łyżki
mąki x 34 łyżki
cukru x 31/2 łyżeczki
proszku do pieczenia x 3150 g mielonych lub drobno siekanych
orzechów włoskich x 3Składniki na masę
kawową:6
żółtek4 kostki po 200 g dobrego
masła przynajmniej 82% tłuszczu6 łyżek
cukru6 łyżek
cukru pudrukilka łyżek bardzo mocnej
kawyBiszkopt: z podanych wyżej składników robimy, albo trzy osobne
biszkopty, albo jeden i kroimy go na trzy części. Ja upiekłam trzy osobne
biszkopty; czyli
białka ubijamy z odrobiną
soli na sztywną pianę. Do ubitych
białek dodajemy po łyżce
cukru i po jednym
żółtku nie przerywając ubijania i tak do wyczerpania składników. Do masy
białkowej dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i mielone
orzechy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą tortownicę.
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Po upieczeniu
biszkopt studzimy na kratce i pieczemy tak samo kolejne dwa ciasta.Masa:
Żółtka ubijamy razem ze zwykłym
cukrem na parze do momentu, aż
żółtka zbieleją, podwoją swoją objętość i zgęstnieją, a następnie odstawiamy je do ostygnięcia.
Masło o temperaturze pokojowej lekko miksujemy. Do zmiksowanego
masła dodajemy
cukier puder i dalej miksujemy, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i w dalszym ciągu ubijamy. Na końcu również po łyżce dodajemy mocnej wystudzonej
kawy i dokładnie miksujemy. Kiedy masa będzie gotowa wówczas wykładamy 1/3 jej objętości na pierwszy
biszkopt. Dokładnie rozprowadzamy i nakładamy drugi
biszkopt. Na drugi
biszkopt również nakładamy 1/3 masy i rozprowadzamy po całym
biszkopcie. Nakładamy ostatni
biszkopt i dekorujemy cały tort resztą masy kawowej. Gotowy tort wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Jeśli
tortu nie będą jadły dzieci wówczas można
biszkopty skropić
alkoholem i również możecie dodać kieliszek
alkoholu do masy. Smacznego !!!
Białka z odrobiną
soli.

Z dodatkiem
żółtek i
cukru.

Białka z
mąką,
orzechami i
proszkiem do pieczenia.

W tortownicy.

Przed pieczeniem.

Po upieczeniu.

Żółtka z
cukrem.

Ubijanie
żółtek na parze.

Ubijanie na parze.

Po ubiciu.
Masło.
Masło z
cukrem pudrem.

Z dodatkiem masy jajecznej.

Z dodatkiem
kawy.

Masa kawowa.

Przekładanie
tortu masą.








