Wykonanie
Jabłka w cieście to taki typowy przysmak późnego lata. Nie wymaga dużo pracy, jest pyszny ale nie oszukujmy się - nie należy też do najzdrowszych bo jednak mimo wszystko powinno się unikać smażenia. Wychodzę jednak z założenia, że jest to odrobinę zdrowszy odpowiednik sklepowych przysmaków bo mamy przynajmniej kontrolę nad jakością
oleju na którym smażymy i nad składnikami - możemy przecież wybrać np.
miód zamiast
cukru,
mąkę pełnoziarnistą zamiast białej itd... a poza tym... raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką domową słodkość!
Jabłka w cieścieSkładniki:3
jabłkajajko2 łyżki
mąki3 łyżki
jogurtu greckiegołyżeczka
proszku do pieczeniamiód,
cynamon, inne
przyprawyolej kokosowy lub inny
Jajko zmiksować z
jogurtem, dodać
mąkę, proszek,
miód.
Jabłka umyć, obrać, pokroić w plasterki, wyciąć gniazda nasienne.Plasterki zanurzać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanym
oleju z dwóch stron.a do tego polecam pyszną
kawę z
cynamonem!



