Wykonanie
Placki
drożdżowe są bardzo polskie, świetne latem i zimą, z wiosennymi i letnimi
owocami sezonowymi i tymi zimowymi.A z
truskawkami smakuje chyba najlepiej, chyba, bo doskonałe są również te wiosną, z
agrestem i
rabarbarem.Zawsze, niezmiennie cieszy mnie widok rosnącego
ciasta drożdżowego. Jest obietnicą czegoś pysznego, co wypełni cały dom świeżym, delikatnym, maślanym zapachem.
Truskawek na rynku jest już coraz mniej, pewnie jeden z ostatnich już placków z
truskawkami zdążyłam jeszcze upiec.
Składniki:ciasto:1/2 kg
truskawek, umytych i podzielonych na połówki albo ćwiartki1/3 kubka
brązowego cukru1 łyżeczka
kardamonu1 kubek
cukru pudru15g
drożdży instant albo 50g świeżych2 i 1/2 kubka
mąki pszennej1 kubek letniego
mleka3
żółtkaszczypta
soli125g
masła, miękkiego i podzielonego na częścikruszonka:3/4 kubka
cukru pudru1 i 3/4 kubka
mąki krupczatki250g
masła, chłodnego, podzielonego na części1
żółtkoJak zrobiłam:ciasto:Umyłam i pokroiłam
truskawki, wymieszałam z
cukrem i
kardamonem, odstawiłam.1. W rondelku rozrobiłam
drożdże* z łyżeczką
cukru pudru i łyżeczką
mąki w lekko podgrzanym
mleku. Odstawiłam na moment, aż zaczęły pracować.* Jeżeli używacie suchych
drożdży, nie
róbcie rozczynu, wsypcie
drożdże do suchych składników, wymieszajcie, a
potem dodajcie resztę składników.2. Do dużej miski przesiałam
mąkę,
cukier puder i dodałam szczyptę
soli. Wszystko wymieszałam. Po środku zrobiłam dołek i wlałam do niego roztrzepane
żółtka i rozczyn
drożdżowy. Zarobiłam wstępne ciasto.3. Kiedy składniki były już dobrze połączone, zaczęłam dodawać
masło po kawałku i 'wrabiałam' je w ciasto. Wyrabiałam, aż było gładkie, lśniące i elastyczne. Powstaje doskonałe ciasto, idealnie odchodzące od rąk. Jeżeli jednak jest trochę za mokre, trzeba podsypać trochę
mąki.4. Dużą blaszkę lekko natłuściłam i wyłożyłam papierem do pieczenia.
Ciasto drożdżowe przełożyłam do blaszki rozłożyłam na spodzie i przykryłam ściereczką. Odstawiłam na 40 minut, żeby trochę wyrosło.Pod koniec wyrastania zrobiłam kruszonkę.kruszonka:Wszystkie składniki połączyłam ręką, powinna powstać elastyczna i gęsta masa ciasta.5. Po 40 minutach wyłożyłam
rabarbar na ciasto i posypałam kruszonką. Piekłam przez 50 minut, aż kruszonka lekko się zrumieniła.