Wykonanie
Wielkanoc, wiosna,
fiołki, to wszystko znajdzie się w moim serniku.W dawnej Polsce sernik to było pomieszczenie, które służyło do suszenia
serów. Dzisiaj nikt nie ma najmniejszych wątpliwości co do tego, co to jest sernik i jakie są jego walory. To chyba najbardziej popularne i lubiane ciasto w naszym
kraju, ale również w Wielkiej Brytanii, Francji czy Stanach Zjednoczonych. Jednak sernik sernikowi nie równy, a dobry polski sernik nie ma sobie równych.
Ser to produkt, którego jakość bezpośrednio zależy od miejsca, w którym się go robi. A polski
ser biały, którego używamy do pieczenia ciasta, ma jakość niepowtarzalną. Nigdzie indziej nie udało mi się znaleźć
sera podobnego do naszego zwykłego białego tłustego. I nigdzie nie
jadłam tak dobrego sernika jak ten polski.Sernik, na który przepis podaję poniżej, nie jest dramatycznie odmienny od tych, które piekłam wcześniej, a jednak. Spód makowy, chrupiący, o
maślano -
migdałowym smaku, wspaniale łączy się ze smakiem
sera.

Składniki:forma 27 - 28cmspód:120g
herbatników kruchych typu digestive czy Łakotki maślane, zmielone na dość grube cząstki50g
maku mielonego1/2
białka ubitego3 łyżki
brązowego cukru80g
masła roztopionego3 łyżki mielonych
migdałówmasa serowa:750g
sera białego śmietankowego, pełnotłustego1 opakowanie
sera ricotta - 250g120g
sera mascarpone1/2 kubka
śmietany kremówki150g
cukru białego150g
cukru trzcinowegoskórka starta z 1 dość dużej
cytrynysok wyciśnięty z 1
cytryny5
jajek ( można wykorzystać resztę
jajka po zabraniu części
białka do
spodu )kilka fiołków

Jak zrobiłam:
Masło roztopiłam w garnuszku,
herbatniki zmieliłam, 1/2
białka ubiłam i połączyłam z
makiem i
cukrem, dodałam mielone
migdały, wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę wyłożyłam na spód i docisnęłam bardzo dokładnie łyżką, formując ubity spód. Wstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Wszystkie rodzaje
sera, biały,
ricottę,
mascarpone, wymieszałam mikserem. Dodałam
cukier, wymieszałam, a
potem kremówkę i ubiłam z całością. Dodawałam po jednym
jajku, nie przerywając mieszania, a
potem skórkę i
sok z cytryny, wymieszałam. Masę
serową wyłożyłam na mocno schłodzony spód. Na wierzchu ułożyłam
fiołki.Piekarnik rozgrzałam do 180'C i piekłam sernik przez 50 - 55 minut, aż był złocisty jak na zdjęciu.Po upieczeniu nie wyjmujemy sernika; wyłączamy piekarnik, a sernik zostawiamy w środku na 2-3 minuty przy zamkniętych drzwiczkach,
potem je uchylamy i zostawiamy ciasto najlepiej na 20 minut. Dzięki tej procedurze sernik nie opadnie.
