Wykonanie
Mimo, że nie jestem weganką, coraz bardziej podobają mi się wegańskie przepisy. Już wcześniej o tym
pisałam, wiem, ale to w dalszym ciągu prawda.W codziennej diecie staram się ograniczać
cukier i
masło. Zastępuję je
miodem,
syropem z agawy,
oliwą czy
olejem roślinnym. Próbuję również obniżyć kaloryczność potraw, wykorzystując
owoce i warzywa jako bazę, a nie tylko jako dodatek. Przepisy wegańskie niejednokrotnie podsuwają mi gotowe i doskonałe rozwiązania.Problem z przepisami wegańskimi jest jednak taki, że składniki często trudno zdobyć; z pewnością nie kupimy ich w każdym supermarkecie. Jednak, przy odrobinie wysiłku, udaje się dotrzeć do właściwych miejsc, a kiedy ścieżki są przetarte, pozostaje już tylko gotowanie.Dzisiaj trafiłam na Co Dziś Zjem Na Śniadanie na doskonały przepis na wegańskie
ciasteczka owsiane. Popędziłam do kuchni, wszystkie potrzebne produkty miałam pod ręką,
ciasteczka były gotowe w niespełna pół godziny.Niewiele ich już zostało; mam nadzieję, że nie są dramatycznie kaloryczne, tym bardziej, że dzisiaj mam dzień wolny od treningu, nie czuję się więc rozgrzeszona.

Składniki: na 6 - 8
ciasteczek3/4 kubka
płatków owsianych1/2 kubka
wiórków kokosowych1/4 łyżeczki
soli1 łyżka
syropu z agawy ( jeżeli
ciasteczka nie mają być zbyt słodkie, zmniejszcie ilość
syropu - agawa jest bardzo słodka )1/3 kubka posiekanych
orzechów laskowychgarść
żurawiny suszonej2 małe
banany bardzo dojrzałe, rozgniecione2 łyżki
oliwy1 łyżka
oleju kokosowego1 łyżka
sezamu

Jak zrobiłam:Wszystkie składniki wymieszałam w misce, ugniotłam ręką.
Ciasteczka formowałam przy pomocy wykrawaczki do
ciastek; masę, około 2 łyżki na
ciasteczko, ubijałam łyżką na dnie foremki, a
potem wysuwałam ją ostrożnie. Dzięki temu
ciasteczka są idealnie równej wielkości i mają równe brzegi. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 20 minut w temperaturze 175'C.

Ciasteczka są świetne na śniadanie, ale również w ciągu dnia, kiedy męczy potrzeba zjedzenia czegoś. Może to być coś zdrowego, z filiżanką świeżej
kawy smakują fantastycznie.