Wykonanie
Nie ma latem lepszego ciasta niż
drożdżowe ze świeżymi
owocami.Robiłam podejścia do wypieków
drożdżowych wielokrotnie i niestety, w większości nie było to to, czego oczekiwałam i co sobie wymarzyłam. Szukałam, szukałam i ..jest! Na blogu Kamciss 'Życie ze smakiem' zobaczyłam zdjęcia no i sam przepis, który do mnie przemówił. Pobiegłam do kuchni, sprawdziłam, czy mam niezbędne produkty.....mam!Zrobiłam, krok po kroku podążając za przepisem i jestem zachwycona. Gorąco polecam ten przepis. Ja zamierzam zamęczać moją rodzinę i przyjaciół drożdżowcami w różnych wariantach i z różnymi
owocami.Placek jest odpowiednio wilgotny, kruszonka, a właściwie kruszona,
maślana i ogromna, a to chyba jeden z ważniejszych, jeżeli nie najważniejszy atut
ciasta drożdżowego.Poczęstowałabym, ale niestety nie mam jeszcze sposobu na wirtualną cukiernię, musicie upiec, koniecznie!


Składniki:ciasto:1/2 kg
rabarbaru - to najważniejsze!1/2 kubka
cukrupotem będziemy zmieniać
owoce1 kubek
cukru pudru50g świeżych
drożdży2 i 1/2 kubka
mąki pszennej1 kubek letniego
mleka3
żółtkaszczypta
soli125g
masła, miękkiego i podzielonego na częścikruszonka:3/4 kubka
cukru pudru1 i 3/4 kubka
mąki krupczatki250g
masła, chłodnego, podzielonego na części1
żółtko
Jak zrobiłam:ciasto:
rabarbar pokroiłam w około 1 1/2cm kawałki i zasypałam
cukrem; odstawiłam1. W rondelku rozrobiłam
drożdże z łyżeczką
cukru pudru i łyżeczką
mąki w lekko podgrzanym
mleku. Odstawiłam na moment, aż zaczęły pracować.2. Do dużej miski przesiałam
mąkę,
cukier puder i dodałam szczyptę
soli. Wszystko wymieszałam. Po środku zrobiłam dołek i wlałam do niego roztrzepane
żółtka i rozczyn
drożdżowy. Zarobiłam wstępnie ciasto.3. Kiedy składniki były już dobrze połączone, zaczęłam dodawać
masło po kawałku i 'wrabiałam' je w ciasto. Wyrabiałam, aż było gładkie, lśniące i elastyczne. Powstaje doskonałe ciasto, idealnie odchodzące od rąk. Jeżeli jednak jest trochę za mokre, trzeba podsypać trochę
mąki.4. Dużą blaszkę lekko natłuściłam i wyłożyłam papierem do pieczenia.
Ciasto drożdżowe przełożyłam do blaszki rozłożyłam na spodzie i przykryłam ściereczką. Odstawiłam na 40 minut, żeby trochę wyrosło.Pod koniec wyrastania zabrałam się za kruszonkę, a piekarnik rozgrzałam do 170'C.


kruszonka:Wszystkie składniki połączyłam ręką, powinna powstać elastyczna i gęsta masa ciasta.4. Po 40 minutach wyłożyłam
rabarbar na ciasto i posypałam kruszonką.5. Piekłam przez 50 minut, aż kruszonka lekko się zrumieniła.


Nie powinno się wyjmować ciasta z blaszki, dopóki nie wystygnie.Ja najbardziej lubię jeszcze ciepłe, ale jeżeli ktoś nie lubi zapachu czy smaku
drożdży, powinien poczekać, aż drożdżowiec będzie już zimny.Następnego dnia placek nadal jest równie doskonały!