Wykonanie
Ostatni weekend był przepięknie
słoneczny i pozwolił cieszyć się jesienną pogodą. W planach miałam dać sobie duży zastrzyk energii. Oznacza to dla mnie, przede wszystkim, zrobić swój trening biegowy w dobrym tempie. Nie było to trudne, bo tak ładna pogoda zachęciła wielu do wyjścia na trasę, a to zawsze stymuluje. Do tego można było biegać w krótkich spodenkach, a to bardzo lubię; lekki strój
daje duży komfort.Energia to również coś dobrego do zjedzenia, dobrego czyli zdrowego i lekkiego.
Jabłka idealnie pasowały do wczorajszego słońca.
Przepis i procedura są bardzo łatwe, efekt natomiast doskonały i wyrafinowany w smaku.Składniki:
jabłkaorzechy włoskie, posiekane
migdały, posiekane
miódcynamonser camembert, dowolnyNie podaję ilości. Wszystko zależy od potrzeb i upodobań.Wykonanie:1. Wierzchołki
jabłek odcięłam, zdjęłam 'czapeczki', a środki
jabłek wydrążyłam.2. Posiekane
orzechy i
migdały wymieszałam z
miodem i
cynamonem. Do
trzech jabłek użyłam około 2 łyżek
miodu.3. Środki
jabłek napełniłam mieszaniną
orzechów z
miodem. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na papierze ułożyłam
jabłka. Wierzchy
jabłek przykryłam czapeczkami.4. Blaszkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200'C i piekłam przez 35 - 40 minut, aż wierzch
jabłek zbrązowiał. Pod koniec pieczenia wyjęłam blaszkę, podniosłam czapeczki i położyłam na jabłkach plasterki
sera. Przykryłam je ponownie i na parę minut wstawiłam do piekarnika.Z
jabłek wyciekł karmelowy sok z
miodem, którym polałam upieczone
jabłka.
Jabłka trzeba podawać na gorąco. Można je dodatkowo posypać
cynamonem.