ßßß
składniki:ser biały (zmielony)mąka pszennatłuszcz: masło lub margarynajabłkacukier puder do obsypaniaPrzepis podstawowy: tyle samo mąki, co tłuszczu i tyle samo sera. Wszystko razem zagniatamy, aby powstała jednolita masa. Jeśli mamy czas można włożyć na pół godziny do lodówki, ale nie jest to konieczne. Następnie ciasto wykładamy na stół, można go podsypać mąką, i rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy koła. Na każde z nich kładziemy kawałek obranego jabłka i składamy na pół Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, przez ok. 25 minut (muszą się lekko zarumienić). Jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem.Jak większość przepisów możemy i ten ponaginać. Można dać mniej tłuszczu, nawet do połowy porcji, choć przyznam, że ja zazwyczaj robię tak z ponad 2/3 porcji ( np. na 250 g sera, 250 g mąki, daję 170-180 g tłuszczu).Ostatnio brakło mi mąki zwykłej więc zrobiłam pół na pół z krupczatką- ciastka wyszły super. Jabłka można oprószyć cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.Nie wiem jak wyszłyby ciastka z sera z „wiaderek” dostępnych w supermarketach - jeszcze nie próbowałam. Albo robiłam z sera wiejskiego, takiego prosto od gospodyni, ewentualnie z kupionego w sklepie, ale w kostkach, bez żadnych dodatków.smacznego!