Wykonanie
Dziś podaję przepis na bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo smaczne
ciasteczka serowe. Zapomniałam dodać: bardzo łatwy przepis do zapamiętania! Pierwszy raz zetknęłam się z nim ok. 15 lat temu. Na początku robiłam je często, nie wiem,
czemu zostały zapomniane na kilka lat, ale na szczęście dziś znów zagościły na naszym (a raczej nie naszym, bo zabrałam je ze sobą do znajomych)
stole. Polecam.
składniki:
ser biały (zmielony)
mąka pszennatłuszcz:
masło lub
margarynajabłkacukier puder do obsypaniaPrzepis podstawowy: tyle samo
mąki, co tłuszczu i tyle samo
sera. Wszystko razem zagniatamy, aby powstała jednolita masa. Jeśli mamy czas można włożyć na pół godziny do lodówki, ale nie jest to konieczne. Następnie ciasto wykładamy na stół, można go podsypać
mąką, i rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy koła. Na każde z nich kładziemy kawałek obranego
jabłka i składamy na pół
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, przez ok. 25 minut (muszą się lekko zarumienić). Jeszcze ciepłe obsypujemy
cukrem pudrem.Jak większość przepisów możemy i ten ponaginać. Można dać mniej tłuszczu, nawet do połowy porcji, choć przyznam, że ja zazwyczaj robię tak z ponad 2/3 porcji ( np. na 250 g
sera, 250 g
mąki,
daję 170-180 g tłuszczu).Ostatnio brakło mi
mąki zwykłej więc zrobiłam pół na pół z krupczatką-
ciastka wyszły super.
Jabłka można oprószyć
cukrem waniliowym wymieszanym z
cynamonem.Nie wiem jak wyszłyby
ciastka z
sera z „wiaderek” dostępnych w supermarketach - jeszcze nie próbowałam. Albo robiłam z
sera wiejskiego, takiego prosto od gospodyni, ewentualnie z kupionego w sklepie, ale w kostkach, bez żadnych dodatków.smacznego!