ßßß
Składniki:200 g masłaszczypta soli160 g drobnego cukru do wypieków4 duże jajka200 g mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia600 g dowolnych owoców (np. truskawek i rabarbar)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (rzeczy z lodówki najlepiej wyciągnąć nawet godzinę przed rozpoczęciem prac). Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy.W innym naczyniu ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy szczyptę soli, dalej ucierając. Następnie wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Do masy powoli wsypujemy przesiane składniki suche i mieszamy szpatułką, do połączenia się składników.Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto a na nie wykładamy owoce. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.Można zrobić wersję z kruszonką, wówczas posypujemy ją po owocach.Kruszonka:150 g mąki pszennej100 g masła, schłodzonego50 g cukru pudruWszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.Smacznego :-).