Kto powiedział, że karpia powinno się jeść tylko na święta. Proponuję lekką potrawkę w sam raz na lato.Składniki:1 cały karpzioła (majeranek, rozmaryn, bazylia, zioła prowansalskie)ok 1kg ziemniaków2 - 3 marchewkisok z 1/2 cytrynykostka masłasól i pieprzOporządzamy rybę - zdrapujemy łuski, pozbywamy się wnętrzności i dokładnie myjemy z zewnątrz i od środka. Tak przygotowanego karpia oprószamy solą i pieprzem i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy - ziemniaki w małą kostkę, marchew w plastry. W kąpieli wodnej rozpuszczamy kostkę masła. Wyciskamy do tego sok z połówki cytryny. Dodajemy do tego zioła (po szczypcie z każdego) i dokładnie mieszamy. Warzywa dorzucamy do naszego karpia. całość polewamy przygotowanym sosem i wkładamy do rozgrzanego na 220 stopni piekarnika. Pieczemy ok 30 min sprawdzając co jakiś czas czy nasz karp i warzywa są już miękkie.Smacznego ;)