Wykonanie
Jajecznica z płatkami to moje flagowe danie śniadaniowe. Dlaczego? Otóż jest prosta do przyrządzenia, zabiera mało czasu, a sytość po takim posiłku utrzymuje się długo. Ponadto jajecznica przygotowywana w taki sposób zawiera wiele cennych składników odżywczych, błonnika i jest smaczna, choć przyznam, że dla niektórych jej cechy organoleptyczne mogą być zaskoczeniem.Ma też poważną wadę – dość szybko zapycha, więc może się zdarzyć, że nie zdążymy nacieszyć się jej smakiem. Do przygotowania posiłku potrzebne będą następujące…Składniki1
cebula,100g
wędliny (patrz opis w tekście nizej),4
jajka M-ki (przynajmniej),50g płatków pszennych,50g płatków orkiszowych,pomidor, bazylia czy co tam chcemy do przyozdobienia,przyprawy: warzywko lub
sól oraz
pieprz mielony świeży,
olej uniwersalny do smażenia,
woda lub lepiej
mleko do zalania płatków.Przyrządzamy jajecznicęW pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie płatków . O ile to możliwe, aby nie
mieć za dużo zmywania przesypujemy je do naczynia, z którego będziemy spożywać posiłek i mieszamy na sucho z dosłownie pół łyżeczki warzywka. Żeby nie były tak siermiężnie twarde zalewamy je wrzątkiem w takiej ilości, aby lustro
wody sięgało poziomu płatków. Przykrywamy i zostawiamy do zaparzenia na kilka minut. W tym czasie będziemy intensywnie “pracować” nad resztą składników. Alternatywna wersja jest taka, że
płatki zalaliśmy wieczorem poprzedniego dnia zimnym mlekiem — do rana powinny wszystko wpić i zmięknąć.
Obieramy i szatkujemy
cebulę na takie kawałki, jakie nam najbardziej odpowiadają. Możemy ją też posiekać. Mnie najbardziej w tym daniu wizualnie odpowiada gruba kostka lub wstążki, poza tym lubię czuć, że gryzę coś konkretnego. Zrzucamy zawartość deski do krojenia na patelnię, podlewamy niewielką ilością
oleju rzepakowego i oprószamy bardzo lekko
solą. W czasie, gdy
płatki nam się zaparzają a
cebula smaży, bierzemy się za mięsną część naszego posiłku.CiekawostkaMOM – to m
ięso o ddzielane m echanicznie od kości za pomocą specjalnych urządzeń zwanych separatorami (odkastniarkami). Takie
mięso: drobiowe, wieprzowe lub wołowe, silnie rozdrobnione może zawierać resztki kostne i ma niższą wartość spożywczą m.in. ze względu na niższą zawartość
białka i wyższą zawartość tłuszczu. Szeroko stosowana na zachodzie nazwa Pink
Slime odnosi się do
mięsa wołowego.
Płatki powinny w tym momencie już wpić całą
wodę. Na patelnię wbijamy
jajka, starając się nie naruszyć żółtek. Zostawiamy na chwilę aby ścięło się
białko. Ewentualnie możemy delikatnie przemieszać. Gdy większość
białka już się ścięła, zawartość patelni dość intensywnie mieszamy i doprowadzamy do zestalenia się
żółtka. Doprawiamy jajecznicę pieprzem – w moim przypadku wystarczy 6–8 obrotów młynka. Na koniec dosypujemy rozmiękczone
płatki i jeszcze przez chwilę wszystko smażymy .
Jajecznica z płatkami najlepiej prezentuje się przesypana do miseczki, i przyozdobiona kawałeczkami pomidora lub listkami bazylii.Smacznego!P. S.Po przyrządzeniu pamiętajmy o zalaniu patelni
wodą. Zaschnięte
jajko koszmarnie trudno się zmywa.
Jajecznica z płatkamiSkładniki:
płatki pszenne i orkiszowe — po 5dag
mleko krowie lub
wodacebula — 1szt.wędzonka, kiełbasa — 10dag
jajka kurze — 4szt. M — Lwarzywko lub
sól oraz
pieprz mielony, świeży
olej uniwersalny do smażeniabazylia lub pomidor do przyozdobienia