ßßß Cookit - przepis na Jajecznica z płatkami

Jajecznica z płatkami

nazwa

Wykonanie

Jajecz­nica z płat­kami to moje fla­gowe danie śnia­da­niowe. Dla­czego? Otóż jest pro­sta do przy­rzą­dze­nia, zabiera mało czasu, a sytość po takim posiłku utrzy­muje się długo. Ponadto jajecz­nica przy­go­to­wy­wana w taki spo­sób zawiera wiele cen­nych skład­ni­ków odżyw­czych, błon­nika i jest smaczna, choć przy­znam, że dla nie­któ­rych jej cechy orga­no­lep­tyczne mogą być zasko­cze­niem.
Ma też poważną wadę – dość szybko zapy­cha, więc może się zda­rzyć, że nie zdą­żymy nacie­szyć się jej sma­kiem. Do przy­go­to­wa­nia posiłku potrzebne będą nastę­pu­jące…
Składniki
1 cebula,
100g wędliny (patrz opis w tek­ście nizej),
4 jajka M-ki (przy­naj­mniej),
50g płat­ków pszen­nych,
50g płat­ków orki­szo­wych,
pomi­dor, bazy­lia czy co tam chcemy do przy­ozdo­bie­nia,
przy­prawy: warzywko lub sól oraz pieprz mie­lony świeży,
olej uni­wer­salny do sma­że­nia,
woda lub lepiej mleko do zala­nia płat­ków.
Przyrządzamy jajecznicę
W pierw­szej kolej­no­ści zabie­ramy się za przy­go­to­wa­nie płat­ków . O ile to moż­liwe, aby nie mieć za dużo zmy­wa­nia prze­sy­pu­jemy je do naczy­nia, z któ­rego będziemy spo­ży­wać posi­łek i mie­szamy na sucho z dosłow­nie pół łyżeczki warzywka. Żeby nie były tak sier­mięż­nie twarde zale­wamy je wrząt­kiem w takiej ilo­ści, aby lustro wody się­gało poziomu płat­ków. Przy­kry­wamy i zosta­wiamy do zapa­rze­nia na kilka minut. W tym cza­sie będziemy inten­syw­nie “pra­co­wać” nad resztą skład­ni­ków. Alter­na­tywna wer­sja jest taka, że płatki zala­li­śmy wie­czo­rem poprzed­niego dnia zim­nym mle­kiem — do rana powinny wszystko wpić i zmięk­nąć.
Obie­ramy i szat­ku­jemy cebulę na takie kawałki, jakie nam naj­bar­dziej odpo­wia­dają. Możemy ją też posie­kać. Mnie naj­bar­dziej w tym daniu wizu­al­nie odpo­wiada gruba kostka lub wstążki, poza tym lubię czuć, że gryzę coś kon­kret­nego. Zrzu­camy zawar­tość deski do kro­je­nia na patel­nię, pod­le­wamy nie­wielką ilo­ścią oleju rze­pa­ko­wego i opró­szamy bar­dzo lekko solą. W cza­sie, gdy płatki nam się zapa­rzają a cebula smaży, bie­rzemy się za mię­sną część naszego posiłku.
Cie­ka­wostka
MOM – to m ięso o ddzie­lane m echa­nicz­nie od kości za pomocą spe­cjal­nych urzą­dzeń zwa­nych sepa­ra­to­rami (odkast­niar­kami). Takie mięso: dro­biowe, wie­przowe lub wołowe, sil­nie roz­drob­nione może zawie­rać resztki kostne i ma niż­szą war­tość spo­żyw­czą m.in. ze względu na niż­szą zawar­tość białka i wyż­szą zawar­tość tłusz­czu. Sze­roko sto­so­wana na zacho­dzie nazwa Pink Slime odnosi się do mięsa woło­wego.
Płatki powinny w tym momen­cie już wpić całą wodę. Na patel­nię wbi­jamy jajka, sta­ra­jąc się nie naru­szyć żół­tek. Zosta­wiamy na chwilę aby ścięło się białko. Ewen­tu­al­nie możemy deli­kat­nie prze­mie­szać. Gdy więk­szość białka już się ścięła, zawar­tość patelni dość inten­syw­nie mie­szamy i dopro­wa­dzamy do zesta­le­nia się żółtka. Dopra­wiamy jajecz­nicę pie­przem – w moim przy­padku wystar­czy 6–8 obro­tów młynka. Na koniec dosy­pu­jemy roz­mięk­czone płatki i jesz­cze przez chwilę wszystko sma­żymy .
Jajecz­nica z płat­kami naj­le­piej pre­zen­tuje się prze­sy­pana do miseczki, i przy­ozdo­biona kawa­łecz­kami pomi­dora lub list­kami bazy­lii.
Smacz­nego!
P. S.
Po przy­rzą­dze­niu pamię­tajmy o zala­niu patelni wodą. Zaschnięte jajko kosz­mar­nie trudno się zmywa.
Jajecz­nica z płat­kami
Skład­niki:
płatki pszenne i orki­szowe — po 5dag
mleko kro­wie lub woda
cebula — 1szt.
wędzonka, kieł­basa — 10dag
jajka kurze — 4szt. M — L
warzywko lub sól oraz pieprz mie­lony, świeży
olej uni­wer­salny do sma­że­nia
bazy­lia lub pomi­dor do przy­ozdo­bie­nia
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/jajecznica-z-platkami