Wykonanie
By MagicPot, 29 lipca 2015
Orzechowy mix
lodów domowych to kontynuacja rozpoczętej kilka tygodni temu własnej twórczości lodowej – przygotowałam już domowe
lody straciatella i mocno
czekoladowe lody domowe, tym razem wykorzystałam
orzechy dostępne w szafce z dodatkami do wypieków:
orzechy pistacji,
orzechy włoskie,
migdały a także
rodzynki i standardowo
czekoladę. W mojej szafce zawsze jest
czekolada do wypieków, a teraz gdy jest lato to również do
lodów.Z podanych poniżej składników uzyskałam w
sumie prawie jeden litr
lodów rozłożony do 4 pojemników: 2 x
lody bakaliowe, 1 x
lody straciatella, 1 x
lody pistacjowe.500ml
śmietany kremówki3
jajkaokoło 150g
cukru pudruokoło 50g
czekolady gorzkiej minimum 75%około 50g
czekolady mlecznejłyżka przegotowanej
wodywiększa garść
orzechów włoskichwiększa garść
orzechów pistacjiwiększa garść
migdałówwiększa garść
rodzynekOrzechy jakie użyłam do przygotowania
lodów były w całych kawałkach, tak więc wpierw obrałam
pistacje ze skorupek i wrzuciłam do wysokiego a zarazem wąskiego garnka i zastosowałam blender by je pokruszyć i rozdrobnić. Podczas blendowania powstał „pył” z
pistacji – jego też zachowałam i przerzuciłam do małej salaterki wraz z pokruszonymi
pistacjami.Następnie do tego samego garnka wrzuciłam
migdały i
orzechy włoskie i również użyłam blendera do ich rozkruszenia.
Rodzynki pokroiłam nożem na mniejsze kawałki.
Czekoladę nożem posiekałam na wiórki.Tak przygotowane składniki odstawiłam na bok i rozpoczęłam przygotowania do samych
lodów:
Jajka parzymy wrzątkiem i oddzielamy
żółtka od
białek:
żółtka do mniejszej miski ucieramy na jasno kremowy kolor z połową
cukru pudru i łyżką
wody a
białka do większej miski i ucieramy z drugą połową
cukru pudru.Następnie wyciągamy
śmietanę z lodówki – warto przed przystąpieniem do przygotowania
lodów wstawić ją na 10-15 minut do zamrażalnika, wtedy porządnie nam się schłodzi – i ubijamy ją na
bitą śmietanę.Teraz połączymy składniki:
żółtka przekładamy do
białek, a następnie do
bitej śmietany i za każdym razem dokładnie mieszamy.W związku, iż były to próby smakowe na
orzechowy mix
lodów domowych, uzyskaną masę przełożyłam do czterech pojemniczków o pojemności około 250ml każdy i: do jednego wsypałam pokruszone
orzechy pistacji i delikatnie acz dokładnie wymieszałam. Do drugiego pojemniczka wsypałam większą część pokruszonej
czekolady i także dokładnie wymieszałam, do trzeciego i czwartego pojemnika wsypałam po połowie
miksu orzechów włoskich i
migdałów, połowę
rodzynek i część
czekolady i znów dokładnie wymieszałam.Pokruszone kawałki
czekolady jamie mi zostały posypałam z wierzchu
lody bakaliowe i straciatella.Pojemniki dokładnie zamknęłam (ważne by nie dochodziło powietrze, by nie robiły się kryształki) i wstawiłam do zamrażalnika.Po około pięciu godzinach rozpoczęła się uczta
orzechowego mixu.Smacznego!Polecam inne przepisy na domowe
lody:
