Wykonanie
By MagicPot, 19 maja 2015
Jajka w koszulkach w
jogurcie to nietypowe podanie
jajek, które mogą mile zaskoczyć każdego wielbiciela
jajek. Polska kuchnia przyzwyczaiła nas do podawania
jajek z
majonezem – ta potrawa proponuje
jajka podane na
jogurcie z
czosnkiem. Ja zawsze
jajka lubię spożywać na ciepło tak więc i teraz polecam spożywanie tej potrawy też na ciepło.około 200g gęstego
jogurtu,2 ząbki
czosnku,30 g
masła,3 łyżki
octu,
przyprawy:
sól, jedna łyżeczka
słodkiej papryki, szczypta
pieprzu kajeńskiego
Czosnek rozgniatamy i wraz z
solą mieszamy z gęstym
jogurtem – jeżeli lubicie smak
czosnkowy, to możecie użyć nawet 4 ząbków
czosnku.W małym rondelku rozpuszczamy
masło i dodajemy
słodką paprykę, a następnie zdejmujemy z palnika.Do garnka wlewamy 1 litr
wody i 3 łyżki
octu i gotujemy. Gdy
woda się zagotuje, delikatnie wbijamy pojedynczo
jajka i gotujemy przez 3 minuty.Ugotowane
jajka wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na
jogurcie.Całość smarujemy
masłem i posypujemy
pieprzem kajeńskim. Talerz można przyozdobić liśćmi
sałaty,
pomidorami, świeżym
ogórkiem a nawet
oliwkami.Smacznego!Polecam inne przepisy na śniadania: