Wykonanie
By MagicPot, 29 listopada 2014Tradycją jest że na polskim
stole z okazji wielu świąt stoły przyozdabiane są także
śledziami. Niekiedy ułatwiamy sobie przygotowania i dokonujemy zakupu gotowego
śledzia, którego przygotowanie może zająć nam około 10 minut a jego spożycie będzie o wiele lepszym rozwiązaniem, aniżeli spożywanie
śledzia z konserwantami, ulepszaczami smaku – sami go ulepszymy stosując
przyprawy,
owoce i
śmietanę. W związku iż po dziś dzień
śledzie stawiane są na świątecznych stołach, tak wiec poniżej znajdziecie przepis na prosty acz smaczny
śledź w
śmietanie z
jabłkiem i
cebulką. Nigdy nie przepadałam za filetowaniem ani w jakikolwiek sposób oczyszczać ryb – zawsze kupuje już „oporządzone”.4 małe lub dwa duże
śledzie,3 średnie
cebule,4 łyżki
śmietany,2
jabłka,pół
cytryny,2 łyżki utartego
chrzanu,
pieprz czarny mielony.Sposób przygotowania:
Śledź w
śmietanieJeżeli lubicie samemu filetować
śledzia, to zaczniemy właśnie od tego. Następnie kroimy na podłużne plastry, ja zawsze dodatkowo kroje je jeszcze na mniejsze kawałki – nigdy nie przepadałam za długimi płatami.
Cebule obieramy z zewnętrznej warstwy i sparzamy wrzątkiem a następnie kroimy w drobną kostkę.
Jabłka po obraniu ze skórek i wydrążeniu gniazd ucieramy na drobnej tarce do
owoców.W drugiej misce dokładnie mieszamy
śmietanę z
pieprzem, pokrojoną
cebulą,
chrzanem, utartym
jabłkiem i
sokiem z cytryny. Dokładamy
śledzie i wszystko razem mieszamy. Następnie przekładam do pudełeczka plastykowego, zamykam pokrywkę i odstawiam do lodówki na godzinę lub dwie.Często
śledzie dekoruje się
natką, plasterkami
cytryny lub
pomidorem. Gdy przyglądałam przepisy mojej mamy z lat ’80 to znalazłam także informacje, że
śledzie w
śmietanie można przyozdobić
brzoskwiniami i
rzodkiewką. Jak w przypadku tego drugiego bym się zgodziła to w przypadku tego pierwszego – nie podejmę się tego wyzwania.Jak macie pomysły jak przyozdobić
śledzie, to proszę o komentarze. Przyznam się, że po raz pierwszy w życiu przyrządzałam
śledziei mojemu mężczyźnie smakują.Smacznego!Polecam inne przystawki i dodatki: