Wykonanie
            By MagicPot, 29 listopada 2014Tradycją jest że na polskim 
stole z okazji wielu świąt stoły przyozdabiane są także 
śledziami. Niekiedy ułatwiamy sobie przygotowania i dokonujemy zakupu gotowego 
śledzia, którego przygotowanie może zająć nam około 10 minut a jego spożycie będzie o wiele lepszym rozwiązaniem, aniżeli spożywanie 
śledzia z konserwantami, ulepszaczami smaku – sami go ulepszymy stosując 
przyprawy, 
owoce i 
śmietanę. W związku iż po dziś dzień 
śledzie stawiane są na świątecznych stołach, tak wiec poniżej znajdziecie przepis na prosty acz smaczny 
śledź w 
śmietanie z 
jabłkiem i 
cebulką. Nigdy nie przepadałam za filetowaniem ani w jakikolwiek sposób oczyszczać ryb – zawsze kupuje już „oporządzone”.4 małe lub dwa duże 
śledzie,3 średnie 
cebule,4 łyżki 
śmietany,2 
jabłka,pół 
cytryny,2 łyżki utartego 
chrzanu,
pieprz czarny mielony.Sposób przygotowania: 
Śledź w 
śmietanieJeżeli lubicie samemu filetować 
śledzia, to zaczniemy właśnie od tego. Następnie kroimy na podłużne plastry, ja zawsze dodatkowo kroje je jeszcze na mniejsze kawałki – nigdy nie przepadałam za długimi płatami.
Cebule obieramy z zewnętrznej warstwy i sparzamy wrzątkiem a następnie kroimy w drobną kostkę.
Jabłka po obraniu ze skórek i wydrążeniu gniazd ucieramy na drobnej tarce do 
owoców.W drugiej misce dokładnie mieszamy 
śmietanę z 
pieprzem, pokrojoną 
cebulą, 
chrzanem, utartym 
jabłkiem i 
sokiem z cytryny. Dokładamy 
śledzie i wszystko razem mieszamy. Następnie przekładam do pudełeczka plastykowego, zamykam pokrywkę i odstawiam do lodówki na godzinę lub dwie.Często 
śledzie dekoruje się 
natką, plasterkami 
cytryny lub 
pomidorem. Gdy przyglądałam przepisy mojej mamy z lat ’80 to znalazłam także informacje, że 
śledzie w 
śmietanie można przyozdobić 
brzoskwiniami i 
rzodkiewką. Jak w przypadku tego drugiego bym się zgodziła to w przypadku tego pierwszego – nie podejmę się tego wyzwania.Jak macie pomysły jak przyozdobić 
śledzie, to proszę o komentarze. Przyznam się, że po raz pierwszy w życiu przyrządzałam 
śledziei mojemu mężczyźnie smakują.Smacznego!Polecam inne przystawki i dodatki:
