Wykonanie
Długośmy się do tech
szparagów przekonywali, oj długo. A bo to zielone takie, a jak zielone, to wiadomo, przesadnie zdrowe musi. Albo też bo modne takie się wzięło zrobiło,
szparagi wpaździerzać, bo tak se hto wymyślił i tera te wszystkie mianstowe jedzo na potęgie, bo trza i wypada. A my – wiadomo- za
modo spencjalnie nie przepadamy, trochie bo buntownicze natury nasze takie, ale najbardziej dlatego, że my ze wsi i się nie znamy… A, no i poza tem wszystkiem, to niewyględne te
szparagi wcale a wcale. Nu, sami musita przyznać, straszne to to, koszmarny sen ogrodnika normalnie. Ale nic to, se pedzielim, zmagalim się już kiedyś z morskimi potworami, to i
szparagom śjakoś radę damy! I co, mili Państwo, się okazało? Że koszmarek wcale nie taki straszny, a więcej, smaczny nawet i na pewno nie raz jeszcze na
stole zawita!

Składniki:1 pęczek
zielonych szparagów3 łyżki
serka mascarpone1 l
bulionu warzywnego1 łyżka
skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)sok z połowy
cytrynysól,
pieprzSposób przygotowania:Ze
szparagów odłamujemy i wyrzucamy twarde końcówki. Dokładnie myjemy, odcinamy główki i odkładamy je na bok. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w
bulionie do miękkości.Główki
szparagów w międzyczasie polewamy na sicie wrzącą
wodą, dzięki
czemu zmiękną.Ugotowane
szparagi łączymy z
serkiem mascarpone i
sokiem z cytryny i blendujemy wraz z
bulionem na gładko. Doprawiamy do smaku i ewentualnie zagęszczamy
skrobią. Na koniec dołączamy główki
szparagów.Podajemy z grzankami z
chleba wieloziarnistego natartego
czosnkiem oraz z kleksem
mascarpone.