ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów

nazwa

Wykonanie

Długośmy się do tech szparagów przekonywali, oj długo. A bo to zielone takie, a jak zielone, to wiadomo, przesadnie zdrowe musi. Albo też bo modne takie się wzięło zrobiło, szparagi wpaździerzać, bo tak se hto wymyślił i tera te wszystkie mianstowe jedzo na potęgie, bo trza i wypada. A my – wiadomo- za modo spencjalnie nie przepadamy, trochie bo buntownicze natury nasze takie, ale najbardziej dlatego, że my ze wsi i się nie znamy… A, no i poza tem wszystkiem, to niewyględne te szparagi wcale a wcale. Nu, sami musita przyznać, straszne to to, koszmarny sen ogrodnika normalnie. Ale nic to, se pedzielim, zmagalim się już kiedyś z morskimi potworami, to i szparagom śjakoś radę damy! I co, mili Państwo, się okazało? Że koszmarek wcale nie taki straszny, a więcej, smaczny nawet i na pewno nie raz jeszcze na stole zawita!
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
3 łyżki serka mascarpone
1 l bulionu warzywnego
1 łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ze szparagów odłamujemy i wyrzucamy twarde końcówki. Dokładnie myjemy, odcinamy główki i odkładamy je na bok. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości.
Główki szparagów w międzyczasie polewamy na sicie wrzącą wodą, dzięki czemu zmiękną.
Ugotowane szparagi łączymy z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny i blendujemy wraz z bulionem na gładko. Doprawiamy do smaku i ewentualnie zagęszczamy skrobią. Na koniec dołączamy główki szparagów.
Podajemy z grzankami z chleba wieloziarnistego natartego czosnkiem oraz z kleksem mascarpone.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2015/05/12/zupa-krem-z-zielonych-szparagow