ßßß Cookit - przepis na Skrzydełka z miodem na ostro

Skrzydełka z miodem na ostro

nazwa

Wykonanie

Pod sklepem – tam to dopiro potrafi być na ostro, oj potrafi! Za to u nas w chałupie, to zazwyczaj łagodnie…. Nu, chiba że na stół wjeżdżają ostre skrzydełka…. albo ósma szklaneczka bimberku… oż kurna, czyli….. codzienie?!
Składniki:
1,5 kg skrzydełek z kurczaka
Marynata:
Ok. 3 cm świeżego korzenia imbiru
1 łyżeczka drobno otartej skórki z pomarańczy
180 ml keczupu pikantnego
4-5 łyżeczek sosu tabasco
125 g miodu
75 ml sosu sojowego
4 łyżeczki musztardy Dijon
4 łyżeczki oleju
Sposób przygotowania:
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy.
Od skrzydełek odcinamy lotki. Dokładnie pokrywamy skrzydełka marynatą i wstawiamy do lodówki na noc.
Wyciągamy skrzydełka z marynaty, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 – 45 minut w 200 stopniach, w razie potrzeby zwilżając pozostałą marynatą.
W sezonie tak zamarynowane skrzydełka z powodzeniem można przyrządzić na grillu.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2014/06/10/skrzydelka-z-miodem-na-ostro