Wykonanie
Pod sklepem – tam to dopiro potrafi być na ostro, oj potrafi! Za to u nas w chałupie, to zazwyczaj łagodnie…. Nu, chiba że na stół wjeżdżają ostre skrzydełka…. albo ósma szklaneczka bimberku… oż
kurna, czyli….. codzienie?!
Składniki:1,5 kg skrzydełek z
kurczakaMarynata:Ok. 3 cm świeżego korzenia
imbiru1 łyżeczka drobno otartej skórki z
pomarańczy180 ml
keczupu pikantnego4-5 łyżeczek
sosu tabasco125 g
miodu75 ml
sosu sojowego4 łyżeczki
musztardy Dijon4 łyżeczki
olejuSposób przygotowania:
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy.Od skrzydełek odcinamy lotki. Dokładnie pokrywamy skrzydełka marynatą i wstawiamy do lodówki na noc.Wyciągamy skrzydełka z marynaty, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 – 45 minut w 200 stopniach, w razie potrzeby zwilżając pozostałą marynatą.W sezonie tak zamarynowane skrzydełka z powodzeniem można przyrządzić na grillu.