ßßß
Składniki:1,5 kg skrzydełek z kurczakaMarynata:Ok. 3 cm świeżego korzenia imbiru1 łyżeczka drobno otartej skórki z pomarańczy180 ml keczupu pikantnego4-5 łyżeczek sosu tabasco125 g miodu75 ml sosu sojowego4 łyżeczki musztardy Dijon4 łyżeczki olejuSposób przygotowania:Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy.Od skrzydełek odcinamy lotki. Dokładnie pokrywamy skrzydełka marynatą i wstawiamy do lodówki na noc.Wyciągamy skrzydełka z marynaty, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 – 45 minut w 200 stopniach, w razie potrzeby zwilżając pozostałą marynatą.W sezonie tak zamarynowane skrzydełka z powodzeniem można przyrządzić na grillu.