ßßß Cookit - przepis na Kotopita – grecki placek mięsny

Kotopita – grecki placek mięsny

nazwa

Wykonanie

Tłumaczyli nam, że kotopita to wcale nie z kota, tylko że niby po greckiemu koto to kurczak jest. Nie bardzawo się nam chce w to wierzyć, przeca mówio, że w tej Grecyji kryzyns majo – to i pewnie biedule koty wpierniczać muszo. Chcielim więc prawdziwie tradycyjnych ich specjałów popróbować i śjakiego kota pochytać, ale nie udało się – jedyny kocur, co się nam przy chałupie pałęta ni chaliery złapać się nie dał, bestia szprytna. Zadowolić musielim się tym nieszczęsnym kurczakiem, no bo co niby było robić?
Składniki:
½ kg piersi z kota… tfu, z kurczaka
3 opakowania ciasta francuskiego
200 g sera feta
1 duża cebula
Kilka plastrów żółtego sera
2 rozkłócone jajka
Garść posiekanej natki pietruszki
Oliwa
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy, wrzucamy do wrzącej wody, dodajemy całą cebulę, solimy i gotujemy do miękkości. Pozostałego wywaru nie wylewamy! Po wystudzeniu kurczaka kroimy w drobne kawałki, a cebulę rozgniatamy widelcem. Łączymy składniki farszu: kurczaka, cebulę, natkę pietruszki, rozkruszony ser feta i jajka. Dolewamy ok. pół szklanki wywaru pozostałego po gotowaniu kurczaka. Doprawiamy i mieszamy. Dużą blachę smarujemy oliwą i rozkładamy kilka warstw ciasta francuskiego, każdą kolejną warstwę nacierając oliwą. Wykładamy farsz, na nim układamy luźno plastry sera żółtego, przykrywamy pozostałymi warstwami ciasta. Górną warstwę gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut.
Inny wariant nadzienia greckiego placka jest tu .
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2012/07/20/kotopita-grecki-placek-miesny