Wykonanie
Na ostatnią wycieczkę uderzylim do Hanglii. Hanglia to się znajduje na takiej wyspie i może dlatego, że od świata odcięta, to takie
dziwne ludziska tam mieszkajo. No na ten przykład: wszyscy pod prąd jeżdżo! No ludzie
złoci, toć to o tragedię nie trudno! Zdzichu ledwie z życiem uszedł, jak przez jezdnię przechodził i mu taki jeden nie z tej co trza strony prześmignął! I to jeszcze autobusem piętrowym! Albo krany. Zmiarkujta sobie: zlew stoi, a w tem zlewie DWA krany. Oddzielnie do
wody zimnej i oddzielnie do ciepłej. Odkręca człowiek ten do zimnej,
lód sam leci. Odkręca ten do ciepłej – wrzątek piekielny! Połączyć tego ni chu chu, nie da rady, cierpieć musisz. Odpuściliśmy se to mycie rąk, bo to i tak podejrzany wielkomiejski zwyczaj jest. Wracając do sedna: mimo tych dziwactw wszelakich, co by my mogli tu wymieniać i wymieniać, udało się tym Hangolom jeden genialny wynalazek stworzyć: śniadanie. Śniadanie jest stworzone dla ludzi, co to od wysokooktanowych trunków nie stronią i czasami se dawkę szczęścia przedawkują. Słowem: śniadanie owo na kaca idealne jest. Na nogi stawia momentalnie i energii na podejmowanie kolejnych przygód dodaje. Swoją
drogą, pochwała się Hangolom należy, bo wypić jak na zagramaniczniaków umio – aż do połowy imprezy z nami wytrzymali. Jak posnęli, to zdegustowaliśmy tego ichniego bimberku, ale myszami trącało, chalierstwo, musi zepsute było.Składniki (na 2 osoby):4 surowe wieprzowe
kiełbaski (użyliśmy tradycyjnych angielskich kiełbasek, ale w
polskich warunkach powinny się sprawdzić nasze swojskie białe kiełby)2 duże
pieczarki, pokrojone w plasterki4 plastry
bekonuPół puszki
fasolki w
sosie pomidorowym (dostępna np. w Tesco)2
jajka4 plastry
pomidoraOlej do smażenia
Sól,
pieprzSposób przygotowania:
Fasolkę podgrzewamy w garnku. Wszystkie pozostałe składniki (również
pomidory) podsmażamy na odrobinie rozgrzanego
oleju. Dobrze jest użyć dwóch patelni, przygotowanie śniadanie będzie dużo łatwiejsze i zajmie o wiele mniej czasu.
Jajka doprawiamy
solą i
pieprzem. Po usmażeniu rozkładamy wszystko na dużym talerzu. Można podać z tostami.