ßßß Cookit - przepis na Inglysz brekfast

Inglysz brekfast

nazwa

Wykonanie

Na ostatnią wycieczkę uderzylim do Hanglii. Hanglia to się znajduje na takiej wyspie i może dlatego, że od świata odcięta, to takie dziwne ludziska tam mieszkajo. No na ten przykład: wszyscy pod prąd jeżdżo! No ludzie złoci, toć to o tragedię nie trudno! Zdzichu ledwie z życiem uszedł, jak przez jezdnię przechodził i mu taki jeden nie z tej co trza strony prześmignął! I to jeszcze autobusem piętrowym! Albo krany. Zmiarkujta sobie: zlew stoi, a w tem zlewie DWA krany. Oddzielnie do wody zimnej i oddzielnie do ciepłej. Odkręca człowiek ten do zimnej, lód sam leci. Odkręca ten do ciepłej – wrzątek piekielny! Połączyć tego ni chu chu, nie da rady, cierpieć musisz. Odpuściliśmy se to mycie rąk, bo to i tak podejrzany wielkomiejski zwyczaj jest. Wracając do sedna: mimo tych dziwactw wszelakich, co by my mogli tu wymieniać i wymieniać, udało się tym Hangolom jeden genialny wynalazek stworzyć: śniadanie. Śniadanie jest stworzone dla ludzi, co to od wysokooktanowych trunków nie stronią i czasami se dawkę szczęścia przedawkują. Słowem: śniadanie owo na kaca idealne jest. Na nogi stawia momentalnie i energii na podejmowanie kolejnych przygód dodaje. Swoją drogą, pochwała się Hangolom należy, bo wypić jak na zagramaniczniaków umio – aż do połowy imprezy z nami wytrzymali. Jak posnęli, to zdegustowaliśmy tego ichniego bimberku, ale myszami trącało, chalierstwo, musi zepsute było.
Składniki (na 2 osoby):
4 surowe wieprzowe kiełbaski (użyliśmy tradycyjnych angielskich kiełbasek, ale w polskich warunkach powinny się sprawdzić nasze swojskie białe kiełby)
2 duże pieczarki, pokrojone w plasterki
4 plastry bekonu
Pół puszki fasolki w sosie pomidorowym (dostępna np. w Tesco)
2 jajka
4 plastry pomidora
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolkę podgrzewamy w garnku. Wszystkie pozostałe składniki (również pomidory) podsmażamy na odrobinie rozgrzanego oleju. Dobrze jest użyć dwóch patelni, przygotowanie śniadanie będzie dużo łatwiejsze i zajmie o wiele mniej czasu. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu rozkładamy wszystko na dużym talerzu. Można podać z tostami.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2012/05/14/inglysz-brekfast