ßßß
Zrobiłam ciasto na zimno, pyszne ciasto. Zapowiedzieli się znajomi z wizytą, to trzeba podać im coś smakowitego. Nie miałam ochoty na pieczenie, postanowiłam stworzyć jakieś ciasto na zimno. Przejrzałam szafki, zobaczyłam jakie mam składniki i zabrałam się do pracy.Ciasto wyszło po prostu cudne, fajne smaki i różne aromaty, rewelacja. Wymaga poświęcenia mu czasu, ale nie jest pracochłonne. Łatwe i każdy je zrobi bez problemu. Życzę Wam wspaniałej niedzieli.Zapraszam na kawałek :-)Składniki:- większe opakowanie herbatników (albo dwa)- 500 g serka mascarpone- prażone jabłka - 400 g- 3 łyżeczki agaru- pół łyżeczki cynamonu- 400 g jogurtu naturalnego- 2 galaretki jasne - u mnie o smaku liczi- 100 g soku z aronii + 1 galaretka ciemna ( u mnie wieloowocowa)- 200 g śmietany kremówki- czekoladowe gwiazdki do ozdobyWykonanie:Prażone jabłka wrzucamy do garnka, dodajemy cynamon i podgrzewamy, mieszamy i dodajemy agar. Chwilkę jeszcze gotujemy i studzimy. Dodajemy wymieszamy widelcem serek mascarpone i mieszamy. Na dno foremki wykładamy herbatniki, u mnie takie naczynie żaroodporne. Wykładamy na herbatniki masę z jabłkami i mascarpone, chowamy do lodówki, aby zastygło (najlepiej ponad godzinę). Galaretki jasne rozpuszczamy w 400 ml gorącej, przegotowanej wody i studzimy. Jogurt mieszamy z chłodną galaretką i przelewamy na masę z mascarpone. Schładzamy ponownie w lodówce - około 2 godzin. Następnie do miseczki wlewamy sok z aronii i dodajemy 300 ml gorącej i przegotowanej wody, wsypujemy galaretkę ciemną i mieszamy, studzimy. Wylewamy na zastygniętą masę jogurtową. Schładzamy. Jak już ostatnia masa nam zastygnie to dekorujemy ubitą śmietaną kremówką i dekorujemy czekoladowymi gwiazdkami. Przechowujemy w lodówce.




