Wykonanie
Moje chłopaki bardzo lubią
rybę, jak tak średnio. Wiem, że jest bardzo zdrowa, ale nie jem jej często. Wybieram tylko te gatunki, które zjem -
łososia,
dorsza,
pstraga łososiowego, czasami
morszczuka. Na specjalne życzenie
ryba z pieczonymi
ziemniakami. Przepis na
ziemniaki podpatrzyłam u Eli Dieta moja pasja .Zapraszam do wypróbowania :-)Składniki:- 1 kg
ziemniaków- 700 g
pstrąga łososiowego-
sól,
pieprz- szczypta
kurkumy-
przyprawa do ziemniaków-
olejWykonanie:
Rybę kroimy na części, posypujemy
solą i
pieprzem oraz
kurkumą, odstawiamy na godzinę. W tym czasie myjemy
ziemniaki, nie obieramy ich ze skórki i nacinamy lekko wzdłuż, tak aby ich nie przekroić. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy
olejem, najlepiej pędzelkiem po wierzchu. Posypujemy
solą i przyprawą do
ziemniaków. Pieczemy w nagrzanym piekarniku - grzanie góra-dół przez 30-40 minut w temperaturze 200 stopni,
ziemniaki mają być miękkie,
potem jeszcze 10 minut z funkcją termoobieg na 200 stopni. Skórka
ziemniaków zrobi się rumiana i chrupiaca.Na patelnię wlewamy
olej i jak się rozgrzeje kładziemy
rybę, smażymy z obu stron. Najpierw tą stroną ze skórą. Przekłądamy na talerze z
ziemniakami. Ja podałam jeszcze surówkę.Smacznego :-)