ßßß
 
            
         Moje chłopaki bardzo lubią rybę, jak tak średnio. Wiem, że jest bardzo zdrowa, ale nie jem jej często. Wybieram tylko te gatunki, które zjem - łososia, dorsza, pstraga łososiowego, czasami morszczuka. Na specjalne życzenie ryba z pieczonymi ziemniakami. Przepis na ziemniaki podpatrzyłam u Eli Dieta moja pasja .Zapraszam do wypróbowania :-)Składniki:- 1 kg ziemniaków- 700 g pstrąga łososiowego- sól, pieprz- szczypta kurkumy- przyprawa do ziemniaków- olejWykonanie:Rybę kroimy na części, posypujemy solą i pieprzem oraz kurkumą, odstawiamy na godzinę. W tym czasie myjemy ziemniaki, nie obieramy ich ze skórki i nacinamy lekko wzdłuż, tak aby ich nie przekroić. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy olejem, najlepiej pędzelkiem po wierzchu. Posypujemy solą i przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w nagrzanym piekarniku - grzanie góra-dół przez 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, ziemniaki mają być miękkie, potem jeszcze 10 minut z funkcją termoobieg na 200 stopni. Skórka ziemniaków zrobi się rumiana i chrupiaca.Na patelnię wlewamy olej i jak się rozgrzeje kładziemy rybę, smażymy z obu stron. Najpierw tą stroną ze skórą. Przekłądamy na talerze z ziemniakami. Ja podałam jeszcze surówkę.Smacznego :-)
Moje chłopaki bardzo lubią rybę, jak tak średnio. Wiem, że jest bardzo zdrowa, ale nie jem jej często. Wybieram tylko te gatunki, które zjem - łososia, dorsza, pstraga łososiowego, czasami morszczuka. Na specjalne życzenie ryba z pieczonymi ziemniakami. Przepis na ziemniaki podpatrzyłam u Eli Dieta moja pasja .Zapraszam do wypróbowania :-)Składniki:- 1 kg ziemniaków- 700 g pstrąga łososiowego- sól, pieprz- szczypta kurkumy- przyprawa do ziemniaków- olejWykonanie:Rybę kroimy na części, posypujemy solą i pieprzem oraz kurkumą, odstawiamy na godzinę. W tym czasie myjemy ziemniaki, nie obieramy ich ze skórki i nacinamy lekko wzdłuż, tak aby ich nie przekroić. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy olejem, najlepiej pędzelkiem po wierzchu. Posypujemy solą i przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w nagrzanym piekarniku - grzanie góra-dół przez 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, ziemniaki mają być miękkie, potem jeszcze 10 minut z funkcją termoobieg na 200 stopni. Skórka ziemniaków zrobi się rumiana i chrupiaca.Na patelnię wlewamy olej i jak się rozgrzeje kładziemy rybę, smażymy z obu stron. Najpierw tą stroną ze skórą. Przekłądamy na talerze z ziemniakami. Ja podałam jeszcze surówkę.Smacznego :-)


