ßßß
Jak wiecie piekę swój chlebek na zakwasie, to już u mnie tradycja. Nie smakuje mi za bardzo chleb ze sklepu, odzwyczaiłam się. Taki chleb zrobiony samemu to pyszności i zdrowie, bo wiem co jem. Zachęcam Was do zrobienia takiego chleba w domu. Jak już raz zrobicie to nie przestaniecie.U mnie dzisiaj chleb z pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią oraz dodatkiem mąki orkiszowej firmy Owocowy Raj . Produkty jakie wykorzystałam w swojej kuchni są naprawdę godne polecenia, zachęcam do zapoznania się z ofertą. Chleb wyszedł smakowity, chrupiący i bardzo aromatyczny w smaku.Zachęcam do wypróbowania :-)Składniki:- 500 g mąki pszennej- 250 g mąki orkiszowej Owocowy Raj- 1 szklanki płatków owsianych- 4 łyżeczki pomidorów z czosnkiem Owocowy Raj- 1/3 szklanki siemienia lnianego- 2,5 łyżeczki soli- 750 g przegotowanej, ciepłej wody- zakwas - przepis tutajWykonanie:Do miski wsypać mąki, płatki, pomidorki z czosnkiem, siemię, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko ręcznie. Ciasto na chleb musi być dobrze wyrobione.Blaszkę do keksówki (40 cm) smarujemy masłem, z ciasta odkładamy 3 łyżki do słoika i umieszczamy w lodówce na kolejny chleb. Do blaszki przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 9 godzin.Po tym czasie chleb spryskujemy po wierzchu wodą i pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190 stopni.Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremki. Studzimy na kratce.Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.Smacznego :-)





