Wykonanie
Kolejna zupa. Tym razem pomidorowa. Moja ulubiona. Latem zamykam
pomidory w słoiki i
potem mam własny
przecier pomidorowy do zupy. Ale na
koncentracie pomidorowym ze sklepu też robię, musi być tylko dobrej jakości.
Pomidory są bardzo dobre dla naszego zdrowia, jedzmy je ze smakiem.
Pomidory są niskokaloryczne, w 100 g mają 18 kcal, zawierają błonnik oraz są bogactwem witamin oraz minerałów, w tym cennego potasu, magnezu i wapnia. Zawierają także likopen - silny przeciwutleniacz, pamiętajmy że najwięcej jest go właśnie w przetworzonych pomidorach.Zapraszam :-)Składniki:- słoik domowego przecieru lub gotowego ze sklepu- 5
marchewek- 2
pietruszki- 1
seler-
makaron-
vegeta własnej produkcji-
sól i
pieprz do smaku- 2
liście lauroweWykonanie:Do garnka wlewamy
wodę i wstawiamy na gaz. W tym czasie obieramy
marchewkę i kroimy w plasterki, pozostałe warzywa kroimy na w większą kostkę i wrzucamy do
wody,
liście laurowe i
vegetę.Gotujemy pod przykryciem pół godziny na małym ogniu.Z garnka wyciągamy warzywa - oprócz
marchewki,
seler i
pietruszkę miksujemy. Wrzucamy do zupy. Wsypujemy
makaron i gotujemy chwilkę, nie za długo bo jak będzie nam zupa stygła to jeszcze dojdzie.Dodajemy przecier i przyprawiamy jeszcze do smaku.Smacznego :-)