Wykonanie
Dziś proponuję przepis na tradycyjne gołąbki z
mięsem ,warzywami i
ryżem .Wbrew pozorom nie są aż tak pracochłonne.Łatwe do przygotowania i bardzo smaczne.
Składniki:-1 kg
mięsa mielonego-2 woreczki
ryżu (nie parboiled )-3
marchewki-1/2
selery-1
pietruszka-
sól-
pieprz-
vegeta-delikat czerwony-zielona
pietruszka ( według uznania)Przygotowanie:
Kapustę całą główkę (wyciąć głąb z
kapusty)opłukać, włozyć do garnka do gotującej
wody i obgotować,aby zmiękły liście i można było z nich formować gołąbki.Do
mięsa mielonego dodajemy startą
marchew ,
seler i
pietruszkę ,
przyprawy i ugotowany według przepisu na kartoniku
ryż (ostudzony )(doprawić według uznania). Wszystko razem mieszamy ,i dobrze wyrabiamy dłonią i formujemy w kształcie kotleta mielonego.Zawijamy w obgotowane liście.Dno garnka, wykładamy liśćmi
kapusty i na nich układamy gołąbki ,można ułożyć je warstwowo.Na każdego gołąbka można położyć plasterek
masła lub
boczku .Zalewamy je
bulionem ( z
kostki rosołowej ) Z
wywaru z gołąbków można przygotować
sos pomidorowy .Gotujemy 30 - 40 minutSmacznego !!!