Wykonanie

Składniki:6 dużych
pieczarek,260g
piersi z kurczaka,1
cebula,1 świeża
czerwona papryka,60g
kuskusu,garść posiekanej
natki pietruszki,140g
startego sera żółtego,
pieprz czarny i
ziołowy,
sól,
zioła do drobiu, czerwona
słodka papryka,
olej.Przygotowanie:
Cebulę i
piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Z
pieczarek odciąć stópkę, którą należy pokroić w kostkę i wydrążyć łyżeczką środek. Środek
pieczarek dodać do
mięsa i
cebuli, doprawić
przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości
oleju.
Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego farszu, podlać
wodą ( nie za dużo tej
wody ) i poddusić do momentu aż
papryka będzie dość miękka i
woda odparuje.
Kuskus zalać 100ml gorącej
wody, przykryć talerzykiem i odstawić do napęcznienia. Gdy farsz jest już gotowy odstawić z ognia, dodać posiekaną
natkę pietruszki oraz napęczniały
kuskus. Wymieszać i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Nafaszerować farszem
pieczarki, a na górę wyłożyć
starty ser żółty.
Pieczarki umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180stopni C na ok.10minut. Po 10 minutach przykryć górą od naczynia żaroodpornego lub folią aluminiową ( tak by nie dotykała
sera, ponieważ się do niej przyklei ) i włożyć z powrotem do piekarnika na ok.15minut. Nie trzymać za długo
pieczarek w piekarniku ponieważ się one rozejdą.

Smacznego!!!