ßßß Cookit - przepis na Rogaliki trzyskładnikowe

Rogaliki trzyskładnikowe

nazwa

Wykonanie

Rogaliki trzyskładnikowe, to rogaliki , które tak naprawdę mają 5 składników. Więc dlaczego ta nazwa? Myślę, że autorowi przepisu chodzi w nazwie o sam skład ciasta, który rzeczywiście składa się tylko z trzech składników :) A może pierwotnie autor nie nadziewał i nie posypywał ich cukrem pudrem ? Ja tego nie wiem, ale trzymam się nazwy i przepisu z jakim się spotkałam w internecie - bo właśnie stąd on pochodzi.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki ( pojemność szklanki to 250ml) - 490g,
1 szklanka śmietany kwaśnej 18% ( pojemność szklanki to 250ml),
margaryna - 250g.
Ponadto:
powidła śliwkowe ( lub inny dżem, czekolada itp.),
cukier puder.
Przygotowanie:
Zimną margarynę pokroić w kostkę, dodać do reszty składników na ciasto i posiekać razem. Po chwili zagnieść ciasto i uformować kulkę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok.1h.
Ciasto podzielić na cztery części.
Każdą część rozwałkować na kształt koła. Pokroić na trójkąty - ja używam do tego noża do pizzy.
Na każdy trójkąt położyć małą łyżeczkę konfitury i zawinąć na kształt rogalika - od grubszej do cieńszej części.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko naoliwionym.
Piec przez 30min. w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C.
Po wyjęciu, gdy rogaliki przestygną posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/12/rogaliki-trzyskadnikowe.html