Wykonanie


Rogaliki trzyskładnikowe, to rogaliki , które tak naprawdę mają 5 składników. Więc dlaczego ta nazwa? Myślę, że autorowi przepisu chodzi w nazwie o sam skład ciasta, który rzeczywiście składa się tylko z
trzech składników :) A może pierwotnie autor nie nadziewał i nie posypywał ich
cukrem pudrem ? Ja tego nie wiem, ale trzymam się nazwy i przepisu z jakim się spotkałam w internecie - bo właśnie stąd on pochodzi.Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki ( pojemność szklanki to 250ml) - 490g,1 szklanka
śmietany kwaśnej 18% ( pojemność szklanki to 250ml),
margaryna - 250g.Ponadto:
powidła śliwkowe ( lub inny
dżem,
czekolada itp.),
cukier puder.Przygotowanie:

Zimną
margarynę pokroić w kostkę, dodać do reszty składników na ciasto i posiekać razem. Po chwili zagnieść ciasto i uformować kulkę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok.1h.

Ciasto podzielić na cztery części.

Każdą część rozwałkować na kształt koła. Pokroić na trójkąty - ja używam do tego noża do pizzy.

Na każdy trójkąt położyć małą łyżeczkę
konfitury i zawinąć na kształt rogalika - od grubszej do cieńszej części.

Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko naoliwionym.Piec przez 30min. w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C.Po wyjęciu, gdy rogaliki przestygną posypać
cukrem pudrem.

Smacznego!!!