Wykonanie
Rogaliki z naszego starego, sprawdzonego już wielokrotnie przepisu. Zawsze wychodzą. Proste do zrobienia i co najważniejsze SZYBKIE do zrobienia.Idealne na dzień 11 listopada :)Nie koniecznie równe i jednakowe - ale kogo to obchodzi ? :)

Składniki1
śmietana kwaśna - duży kubek1 kostka
margarynykostka
drożdży2 łyżki
cukru0,5 kg
mąki (ok 3 szklanki)
powidła śliwkowecukier puderWykonanie:Wszystkie składniki ugniatamy razem na gładką masę. Gdy zbytnio się klei podsypujemy
mąką. Następnie całe ciasto ugniatam w długi wałek i kroję na 5-6 części w zależności jak duże chcecie
mieć rogaliki. Ja chciałam uzyskać mniejsze sztuki więc ciasto podzieliłam na 7 części. Każdy kawałek rozwałkowuję na okrągły placek. Dzielę na 8 części najlepiej nożykiem do pizzy. Na gruby koniec każdego trójkąta kładę łychę
marmolady. Zawijam do środka i formuję rogalika. Układam na papierze do pieczenia i piekę około 20 minut w 180C aż zaczną się rumienić. Po upieczeniu oblewam lukrem lub
czekoladą :) gotowe!
