ßßß Cookit - przepis na Tort śmietanowo - truskawkowy

Tort śmietanowo - truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Chciało by się zaśpiewać 30 lat minęło jak jeden dzień :) A na tę okazję tort zrobiony przez mojego szwagra. To dzięki niemu jest dzisiejszy wpis, a raczej przepis. Muszę go pochwalić, że naprawdę bardzo pysznym tortem mnie i mojego męża obdarował. Jeszcze raz dziękuję :)
Składniki:
biszkopt ( gotowy lub upieczony w domu - tak by były 3 spody),
dżem truskawkowy,
450g truskawek ( świeże lub mrożone),
0,5l śmietanki tortowej 36%,
2x500 ml śmietanki lub 3x330ml śmietany 30%,
owoce do dekoracji,
syrop z brzoskwiń (można zastąpić syropem lub sokiem o innym smaku) do nasączenia,
cukier,
5xśmietan fix,
8 łyżeczek cukru.
Przygotowanie:
Pierwszy spód biszkoptu nasączyć syropem z brzoskwiń lub syropem o innym smaku .
Następnie posmarować dżemem truskawkowym. Ubić na sztywno śmietankę 30% z 6 łyżeczkami cukru oraz 3 opakowaniami śmietan fix . Podzielić ją na trzy części. Pierwszą część wyłożyć na dżem.
Uwaga!!! Najlepiej śmietankę podzielić na trzy części i warstwy przekładać świeżo ubitą śmietanką.
Przykryć drugim spodem, który również należy nasączyć syropem.
Świeże truskawki zblenderować z cukrem - ilość cukru zależy od słodkości owoców oraz od własnego smaku.
Jeżeli użyte mają być truskawki należy je lekko rozmrozić, pokroić na mniejsze części i dodać do nich cukier. Chwilę pozostawić na durszlaku by je odsączyć.
Gotowe owoce wyłożyć na biszkopt i równomiernie rozsmarować.
Ponownie wyłożyć drugą część ubitej śmietanki.
Przykryć trzecim spodem.
Nasączyć.
Na górę tortu wyłożyć trzecią część śmietany, rozsmarować.
Ubić na sztywno śmietankę 36% z dwoma opakowaniami śmietan fix i dwoma łyżeczkami cukru. Posmarować nią boki oraz resztę użyć do dekoracji.
Udekorować według własnego pomysłu.
Włożyć na conajmniej 2h do lodówki.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/07/tortsmietanowo-truskawkowy.html