Wykonanie
Chciało by się zaśpiewać 30 lat minęło jak jeden dzień :) A na tę okazję tort zrobiony przez mojego szwagra. To dzięki niemu jest dzisiejszy wpis, a raczej przepis. Muszę go pochwalić, że naprawdę bardzo pysznym
tortem mnie i mojego
męża obdarował. Jeszcze raz dziękuję :)




Składniki:
biszkopt ( gotowy lub upieczony w domu - tak by były 3
spody),
dżem truskawkowy,450g
truskawek ( świeże lub mrożone),0,5l
śmietanki tortowej 36%,2x500 ml
śmietanki lub 3x330ml
śmietany 30%,
owoce do dekoracji,
syrop z
brzoskwiń (można zastąpić
syropem lub
sokiem o innym smaku) do nasączenia,
cukier,5xśmietan fix,8 łyżeczek
cukru.Przygotowanie:

Pierwszy spód
biszkoptu nasączyć
syropem z
brzoskwiń lub
syropem o innym smaku .

Następnie posmarować
dżemem truskawkowym. Ubić na sztywno
śmietankę 30% z 6 łyżeczkami
cukru oraz 3 opakowaniami
śmietan fix . Podzielić ją na trzy części. Pierwszą część wyłożyć na
dżem.Uwaga!!! Najlepiej
śmietankę podzielić na trzy części i warstwy przekładać świeżo ubitą
śmietanką.

Przykryć drugim
spodem, który również należy nasączyć
syropem.

Świeże
truskawki zblenderować z
cukrem - ilość
cukru zależy od słodkości
owoców oraz od własnego smaku.Jeżeli użyte mają być
truskawki należy je lekko rozmrozić, pokroić na mniejsze części i dodać do nich
cukier. Chwilę pozostawić na durszlaku by je odsączyć.

Gotowe
owoce wyłożyć na
biszkopt i równomiernie rozsmarować.

Ponownie wyłożyć drugą część ubitej
śmietanki.

Przykryć trzecim
spodem.

Nasączyć.

Na górę
tortu wyłożyć trzecią część
śmietany, rozsmarować.Ubić na sztywno
śmietankę 36% z dwoma opakowaniami
śmietan fix i dwoma łyżeczkami
cukru. Posmarować nią boki oraz resztę użyć do dekoracji.

Udekorować według własnego pomysłu.Włożyć na conajmniej 2h do lodówki.

Smacznego!!!