Wykonanie
25 czerwca 2014
Dżem truskawkowy z dużymi kawałkami
owocówSkładniki:Na 8 słoiczków 0/3l.2kg.
truskawek1 kg.
cukru2 łyżki
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Truskawki umyć , usunąć szypułki , pokroić w czwórki , duże
owoce w szóstki.Przełożyć
truskawki do garnka , gotować ok 5 min aż powstanie sok.Po tym czasie dodać
cukier oraz
sok z cytryny , wymieszać , gotować kolejne 5 min.W
między czasie słoiczki wyparzyć.Z gotowych
truskawek zebrać nadmiar piany , przekładać
dżem od razu do gorących słoiczków.Zakręcić dokładnie , odstawić do góry dnem. (
Dżemy nie wymagają pasteryzacji)SmacznegoPost navigation← Słodki deser który zajmuję parę chwil nie licząc czasu pieczenia. Skusi się na niego nie jeden łasuch :)Jeszcze trochę a wpadniemy w szał
grzybowy. Ja postanowiłam sobie już przypomnieć ich fantastyczny smak. Danie syte i bardzo smaczne :) →