Wykonanie
Lekki, soczyście
owocowy, orzeźwiający i ... mało kaloryczny ;). Zamrożone
truskawkowe puree z dodatkiem
soku z cytryny, dzięki któremu zachowuje swój kolor - i jest on naprawdę taki soczysty jak na zdjęciu! Do wykorzystania w tym przepisie możecie użyć dowolnych
owoców - również tych zamrożonych. Efekt za każdym razem rewelacyjny. Polecam.Składniki:80 dag
truskawek (mogą być zamrożone)2/3 szklanki
cukru (można dać mniej, to zależy od słodkości
owoców)1/3 szklanki
soku z cytryny1 łyżka
wódkiWszystkie składniki zmiksować (najlepiej blenderem). Schłodzić w lodówce.Ochłodzoną masę przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według jej instrukcji.
Sorbet można też wykonać bez maszyny: ochłodzoną masę przelać do dowolnego kontenera i umieścić w zamrażarce. Podczas procesu mrożenia kilka
razy wyjąć z zamrażarki i miksować, by nie tworzyły się kryształki
lodu.Smacznego :)