Wykonanie
Nareszcie upał! I ostatnie pewnie dni
truskawek. Wykorzystajcie je na zrobienie prostego, idealnego na upalny dzień deseru. Prosty ale smaczny.Przepis podpatrzyłam na stronie Moje Wypieki
Składniki:80 dag
truskawek (mogą być zamrożone)2/3 szklanki
cukru (można dać mniej, to zależy od słodkości
owoców)1/3 szklanki
soku z cytryny1 łyżka
wódki (dałam
owocową )przygotowanieWszystkie składniki zmiksować (najlepiej blenderem). Schłodzić w lodówce.Ochłodzoną masę przelać do dowolnego, zamykanego pojemnika i umieścić w zamrażarce. Podczas mrożenia kilka
razy wyjąć z zamrażarki i miksować, by nie tworzyły się kryształki
lodu - mieszałam ze 3
razy mniej więcej co godzinę.
Sorbet należy wyjąć z zamrażarki 30 minut przed podaniem. Smacznego :)Uwagi:
Sorbet możemy zrobić w maszynie do
lodów - ochłodzoną w lodówce masę przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według jej instrukcji. Maszyny nie mam, robiłam więc tradycyjnie.