ßßß Cookit - przepis na Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Nareszcie upał! I ostatnie pewnie dni truskawek. Wykorzystajcie je na zrobienie prostego, idealnego na upalny dzień deseru. Prosty ale smaczny.
Przepis podpatrzyłam na stronie Moje Wypieki
Składniki:
80 dag truskawek (mogą być zamrożone)
2/3 szklanki cukru (można dać mniej, to zależy od słodkości owoców)
1/3 szklanki soku z cytryny
1 łyżka wódki (dałam owocową )
przygotowanie
Wszystkie składniki zmiksować (najlepiej blenderem). Schłodzić w lodówce.
Ochłodzoną masę przelać do dowolnego, zamykanego pojemnika i umieścić w zamrażarce. Podczas mrożenia kilka razy wyjąć z zamrażarki i miksować, by nie tworzyły się kryształki lodu - mieszałam ze 3 razy mniej więcej co godzinę. Sorbet należy wyjąć z zamrażarki 30 minut przed podaniem. Smacznego :)
Uwagi: Sorbet możemy zrobić w maszynie do lodów - ochłodzoną w lodówce masę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według jej instrukcji. Maszyny nie mam, robiłam więc tradycyjnie.
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/07/sorbet-truskawkowy.html