Wykonanie

A takie wyszły innym razem:


Składniki: (14 sztuk)Ciasto:szklanka
wody (250ml),szczypta
soli,200 g
mąki pszennej (ja użyłam tortowej),100 g
masła,5 jaj średniej wielkości ( jeżeli
jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g).Krem:500 ml
śmietanki 30%,2 opakowania
śmietan fix ( 2 x 9 g) - można pominąć,16 g
cukru waniliowego.Polewa: ( wystarczy nawet połowa podanych składników na polewę)100 g
gorzkiej czekolady,100 g
białej czekolady,60 g
masła.Przygotowanie:

Zagotować
wodę z
masłem i szczyptą
soli.

Gdy
masło się rozpuści i
woda zagotuje, zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem wsypać
mąkę, cały czas mieszać. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy, która będzie się odklejała od ścianki garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ciasto włożyć do miski i cały czas miksując dodawać po jednym
jajku, do momentu gdy masa będzie jednolita.

Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Ciasto nakładać do szprycy i wyciskać paski ( u mnie widać linie - odległość
między nimi to 9cm). Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec ok.30 min. ( czas pieczenia jest bardzo różny, u niektórych jest to 25min. , a u mnie to było sporo ponad 30min. - należy samemu sprawdzać ).
Czekoladę rozpuścić z 30g
masła.
Białą czekoladę również rozpuścić z 30 g
masła.Schłodzoną
śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać
cukier waniliowy i
śmietan fix.Eklerki przekroić na pół wzdłuż (gdy wystygną) . Nałożyć krem i złożyć. Górę polać
czekoladą.


Smacznego!!!