ßßß Cookit - przepis na Eklerki

Eklerki

nazwa

Wykonanie

A takie wyszły innym razem:
Składniki: (14 sztuk)
Ciasto:
szklanka wody (250ml),
szczypta soli,
200 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej),
100 g masła,
5 jaj średniej wielkości ( jeżeli jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g).
Krem:
500 ml śmietanki 30%,
2 opakowania śmietan fix ( 2 x 9 g) - można pominąć,
16 g cukru waniliowego.
Polewa: ( wystarczy nawet połowa podanych składników na polewę)
100 g gorzkiej czekolady,
100 g białej czekolady,
60 g masła.
Przygotowanie:
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
Gdy masło się rozpuści i woda zagotuje, zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas mieszać. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy, która będzie się odklejała od ścianki garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ciasto włożyć do miski i cały czas miksując dodawać po jednym jajku, do momentu gdy masa będzie jednolita.
Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Ciasto nakładać do szprycy i wyciskać paski ( u mnie widać linie - odległość między nimi to 9cm). Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec ok.30 min. ( czas pieczenia jest bardzo różny, u niektórych jest to 25min. , a u mnie to było sporo ponad 30min. - należy samemu sprawdzać ).
Czekoladę rozpuścić z 30g masła.
Białą czekoladę również rozpuścić z 30 g masła.
Schłodzoną śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i śmietan fix.
Eklerki przekroić na pół wzdłuż (gdy wystygną) . Nałożyć krem i złożyć. Górę polać czekoladą.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/01/eklerki.html