ßßß
Składniki (4 porcje):churros:250 g mąki pszennej50 g masła200 ml wody300 ml oleju roślinnego do głębokiego smażeniaszczypta soligorąca czekolada:150 g gorzkiej czekolady300 ml śmietany kremówkikilka kropli aromatu waniliowegodo posypania:ok. 30 g cukruMąkę i sól umieszczamy w misce. Roztapiamy masło w rondelku, dodając wodę, doprowadzamy do wrzenia. Od razu wlewamy to do mąki i miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy po jednej łyżce ciepłej wody. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do żaroodpornego naczynia. W rondelku podgrzewamy śmietanę a aromatem waniliowym, łyżeczką cynamonu i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż czekolada stopi się całkowicie.Łyżką nakładamy masę na churros do worka bo bitej śmietany z gwiazdkowatą końcówką. Rozgrzewamy olej w patelni z ciężkim dnem patelni. Olej powinien mieć temperaturę około 180 C. Na tak przygotowany tłuszcz wyciskamy 8-10 cm churros i smażymy na złoty kolor, około 4 minut.Wyjmujemy chrupiące churros łyżką cedzakową i odsączamy nadmiar oleju. Kładziemy ciepłe churros na talerzu i posypujemy.Gorącą czekoladę nalewamy do 4 filiżanek i stawiamy na talerzy obok churros.