ßßß Cookit - przepis na Szparagi w bekonie i piersi indyka.

Szparagi w bekonie i piersi indyka.

nazwa

Wykonanie

Szparagi od pewnego czasu zaczęły dość często bywać na talerzu u mnie w domu. Tym razem spróbowałam zapiec je w mięsie i wyszły bardzo smaczne.
Składniki:
filety z indyka - 5 plastrów,
kilka szparagów, tak by było po 4-6 sztuk w jednym filecie,
5 plastrów bekonu lub boczku,
mały kawałek startego masła,
ser żółty starty ( ja miałam 140g),
oliwa z oliwek,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
F ilety z indyka rozbić na dość cienkie plastry, osolić i popieprzyć. Położyć na nich po plastrze bekonu lub boczku. Szparagi umyć o osuszyć, odłamać zdrewniałe końce i położyć na mięsie. Zawinąć.
Zawinięte mięso włożyć do naczynia żaroodpornego.
Przygotować folię aluminiową by przykryć nią same końcówki szparagów. Same końcówki szparagów obsypać startym masłem, resztą pokropić oliwą z oliwek.
Piec w ok.200 stopniach. Ja piekłam gdzieś ok. 1h. Ale najlepiej samemu długą wykałaczką sprawdzać czy szparagi są miękkie. 20min. przed wyjęciem posypać startym serem żółtym.
Tak przygotowane danie można podać z sosem majonezowo czosnkowym tu przepis.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/06/szparagi-w-bekonie-i-piersi-indyka.html