Wykonanie
Szparagi od pewnego czasu zaczęły dość często bywać na talerzu u mnie w domu. Tym razem spróbowałam zapiec je w
mięsie i wyszły bardzo smaczne.

Składniki:
filety z indyka - 5 plastrów,kilka
szparagów, tak by było po 4-6 sztuk w jednym filecie,5 plastrów
bekonu lub
boczku,mały kawałek startego
masła,
ser żółty starty ( ja miałam 140g),
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz.Przygotowanie:

F
ilety z indyka rozbić na dość cienkie plastry, osolić i popieprzyć. Położyć na nich po plastrze
bekonu lub
boczku.
Szparagi umyć o osuszyć, odłamać zdrewniałe końce i położyć na
mięsie. Zawinąć.

Zawinięte
mięso włożyć do naczynia żaroodpornego.

Przygotować folię aluminiową by przykryć nią same końcówki
szparagów. Same końcówki
szparagów obsypać startym
masłem, resztą pokropić
oliwą z oliwek.

Piec w ok.200 stopniach. Ja piekłam gdzieś ok. 1h. Ale najlepiej samemu długą wykałaczką sprawdzać czy
szparagi są miękkie. 20min. przed wyjęciem posypać
startym serem żółtym.Tak przygotowane danie można podać z
sosem majonezowo czosnkowym tu przepis.


Smacznego!!!