Wykonanie
Cześć =) Omlety z warzywami to nieograniczona ilość możliwości na zdrowy, prosty i szybki posiłek. Zjedzony na śniadanie, trzyma człowieka przy siłach dużo dłużej niż kanapki, czy zupa
mleczna. Dziś proponujemy omlet z
ziemniakami, w charakterze podobny do włoskiej fritatty lub hiszpańskiej tortilli. Jest to również świetny pomysł na wykorzystanie ugotowanych lub upieczonych
ziemniaków z poprzedniego dnia. Aby ułatwić sobie zadanie, dobrze jest zawsze gotować nieco za dużo warzyw, by na drugi dzień
mieć gotowe na takie właśnie omlety =)

Potrzebne będą (na 1-2 porcje):-
masło- 1-2 ugotowane
ziemniaki pokrojone w plastry (aby pokryły dużą patelnie)- 4
jajka rozbełtane z
przyprawami (sol,
pieprz, dowolne
zioła lub
ostra papryka)- 2-3 plastry
żółtego seraSposób wykonania:1) Patelnie lekko podgrzewamy i smarujemy
masłem.2) Układamy na patelni plastry
ziemniaków i podsmażamy lekko kilka minut.3) Na
ziemniaki wylewamy rozbełtane
jajka i smażymy na średnim ogniu, aż się prawie zetną.4) Na jedną połowę zawartości patelni układamy plastry
żółtego sera, a drugą połowę podważamy
łopatką i przewracamy na
ser, tak jak się zamyka otwartą książkę.5) Podajemy z ulubionymi surowymi warzywami, np.
pomidorem,
sałatą.Smacznego =)Agnieszka