ßßß
Potrzebne będą:- buraki (4-5)- ziemniaki (4-5)- jajka: 3-4 całe plus 3 żółtka do dekoracji- duża czerwona cebula- śledzie Matias - 450g- majonez - 450ml- sól, cukier, ocet balsamicznySposób wykonania:1) Buraki, ziemniaki i jajka gotujemy.2) Cebulę drobno siekamy, mieszamy z odrobiną cukru, soli i octu balsamicznego (żeby puściła sok, który potem odcedzamy).3) Śledzie kroimy w drobną kostkę.4) Majonez wykładamy do woreczka (np. do woreczka do zamrażania żywności), w rogu robimy bardzo małą dziurkę.5) Każdą warstwę trzemy na największych oczkach tarki, trzymając rękę nad talerzem tak, by kontrolować gdzie spadają warzywa.6) Kolejność warstw: kartofle, śledzie, cebula, jajka, buraki.

7) Każda warstwa powinna wynosić około 1 cm. Po każdej warstwie robimy "siatkę" z majonezu. Nie dotykamy rękoma warstw, żeby ich nie zgnieść.Sposoby podania: na płaskim talerzu w kształcie "tortu" - szuba uroczysta lub w przezroczystym pojemniku - bardziej praktyczny wariant, który również wygląda bardzo efektownie, ponieważ widoczne są warstwy.Na koniec, wierzch posypujemy żółtkiem, startym na średnim oczku tarki. Gotową szubę wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień, dlatego warto przygotować ją dzień wcześniej.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania szuby, ponieważ naprawdę warto! Zapraszam tez na "Pokochać Ukrainę" na Facebook .
Smacznego =)